Beschrijving
‘De assistente van de chirurg’ van Audrey Blake is het eerste deel van de serie over Nora Beady. Londen, 1845. Nadat haar hele familie is overleden aan cholera, groeit Nora Beady op bij chirurg Horace Croft. Daar ontwikkelt ze zich tot een onmisbare assistente: ze plaatst hechtingen, maakt anatomische illustraties en voert experimenten uit. Alles in het diepste geheim, want het is voor vrouwen streng verboden om geneeskunde te beoefenen. Wanneer dokter Daniel Gibson de praktijk komt versterken, moet Nora een rol spelen die ze tot dusver niet kende: die van keurige jongedame. Een belangrijke medische ontdekking plaatst haar voor een onmogelijke keuze: onzichtbaar blijven en haar mannelijke collega’s de eer geven, of laten zien wat ze kan, met alle gevolgen van dien?
Wonder van woorden –
In ‘De assistente van de chirurg’ houdt een jonge vrouw zich rond 1845 heimelijk bezig met geneeskunde, een tijd waarin vrouwen daar strafrechtelijk voor vervolgd konden worden. Dat gegeven alleen al maakt dit een unieke en fascinerende roman. En de expliciet beschreven operaties, secties op (gestolen) lichamen en experimenten – die soms wat luguber aandoen – dragen daar zeker aan bij. Er komt behoorlijk wat medisch vakjargon langs, waardoor enige kennis daarvan wel een pré is, maar geen must; uit de context kun je vaak wel opmaken wat er wordt bedoeld.
De auteurs (Jaima Fixsen en Regina Sirois) hebben het verhaal gebaseerd op veel boeiende historische feiten. De meeste aandoeningen en ingrepen die in dit boek voorkomen zijn bijvoorbeeld terug te vinden in medische geschriften en de proeven met ether als anestheticum (verdovingsmiddel) – de anesthesie stond toen nog in de kinderschoenen – werden in 1846 gedaan.
De discussies en (publieke) debatten tussen enerzijds de groep artsen die de conservatieve geneeskunde verdedigen, en anderzijds de ‘pionierende’ medici die nieuwe technieken en behandelingen willen doorvoeren, is interessant om te volgen. De directheid in de dialogen en de typisch Engelse (droge) humor geven vaart en sfeer aan het verhaal.
Er zijn wat mij betreft ook mindere aspecten te noemen. De schrijfstijl kwam op mij wat afstandelijk over en sprak me om die reden niet zo aan. Daarnaast vind ik het jammer dat er meermaals (bastaard)vloeken en grove(re) taal wordt gebruikt. Dat ben ik overigens niet van deze uitgeverij gewend.
Het geloof speelt van waarde geen rol, waardoor het boek geschikt is voor een breed lezerspubliek. Deze medisch-historische roman, die het begin van de moderne geneeskunde belicht – het eerste deel van een serie over een moedige en vastberaden vrouw die strijd voor emancipatie – verveelt geen moment.
Hanna-Vlaardingen –
Mariska –
Het verhaal van Nora wordt door Audrey zo levensecht verteld alsof je er zelf naast staat.
Hierdoor word je meegezogen in het verhaal en wil je weten hoe het verder gaat met haar.
In die tijd mochten vrouwen geen arts zijn of ingrepen doen, gelukkig is daarin veel veranderd.
Ik moest wel even aan de directheid wennen hoe ze schrijft ook over het onderzoek naar het menselijk lichaam. Na de laatste bladzijde wilde ik verder lezen en gelukkig kan dat ook want deel 2 is al uitgekomen : “”het hospitaal van leven en dood. En die ga ik zeker lezen !!