# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(2 recensies)

De Brekerjongens

Ellen Marie Wiseman

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Jaar: 2017
Uitgever: Kok

Beschrijving

‘De brekerjongens’ van Ellen Marie Wiseman: het rauwe verhaal over kinderarbeid in de mijnen en de hoopvolle strijd van een jonge vrouw voor gerechtigheid.

1912. Na het overlijden van haar ouders keert de 19-jarige Emma Malloy noodgedwongen terug naar haar geboorteplaats Coal River. Daar aangekomen wordt ze als een bediende behandeld door haar oom en tante en krijgt ze helemaal niets voor haar werk in de familiewinkel. Maar ze heeft het goed in vergelijking met de armoedige mijnwerkers die alleen tegen schandalig hoge prijzen voedsel, kleren en gereedschap kunnen kopen en de mensen met schulden die ze met lege handen terug naar huis moet sturen.

Maar het meest hartverscheurend om te zien zijn de brekerjongens die in het stadje leven; jonge kinderen die de hele dag kool uitzoeken aan een lopende band tussen gevaarlijke machines. Hun met roet besmeurde gezichten herinneren Emma aan haar broertje dat ze lang geleden verloor en er breekt iets in haar. Ze begint met het achterlaten van pakketten met voedsel bij de krotten en scheldt mijnwerkers hun schulden kwijt.

Met haar daden haalt ze zich de woede van de mijneigenaar en de politie op de hals, maar het leidt ook tot een verbond met een charismatische mijnwerker die aanbiedt haar te helpen de waarheid boven tafel te krijgen. De grens tussen wat legaal is en wat rechtvaardig vervaagt, en Emma riskeert alles om haar geweten te volgen.

Ellen Marie Wiseman schrijft over de lichtpuntjes in de zwartste bladzijden van de geschiedenis. Eerder schreef ze ‘De pruimenboom’ en ‘Wat ze achterliet’.

2 recensies/beoordelingen van De Brekerjongens

 1. Janneke Hartmann-van der Hoeven

  Janneke Hartmann-van der Hoeven

 2. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  Emma Malloy heeft in haar jonge leven al veel meegemaakt. Als tienjarig meisje was ze getuige van de dood van haar broertje en kortgeleden verloor ze haar beide ouders bij een brand. De plek waar ze nooit meer hoopte te komen, is nu haar enige toevluchtsoord: het mijnstadje Coal River in Pennsylvania. Haar oom en tante laten duidelijk merken dat ze niet blij zijn met haar komst en maken handig misbruik van haar situatie.

  Met pijn in haar hart ziet Emma hoe wreed de mijnwerkers worden behandeld. Ze is verbijsterd als ze doorkrijgt dat ook jonge kinderen dagelijks urenlang in de steenkoolbreker werken met gevaar voor eigen leven. Voor dit onrecht kan en wil ze haar ogen niet sluiten. Samen met Clayton, een mijnwerker die eveneens probeert op te komen voor de rechten van de werknemers, gaat ze de strijd aan met het mijnbedrijf. Van alle kanten worden ze echter tegengewerkt, waarbij geweld niet wordt geschuwd…

  In ‘De brekerjongens’ brengt Ellen Marie Wiseman de uitbuiting en onderdrukking van mijnwerkers en ‘brekerjongens’ in Pennsylvania in het begin van de 20e eeuw ter sprake. Aan de hand van historische feiten schetst ze een gedetailleerd beeld van de onmenselijke en erbarmelijke werk- en leefomstandigheden van de arbeiders destijds; de rauwe werkelijkheid is hartverscheurend en schokkend.

  Het boek laat de uitwerking zien die rijkdom en macht op mensen heeft; je kunt ermee ten goede zijn, maar ook ten kwade. De hoofdpersonages zijn sterk en goed uitgediept en het verhaal komt, mede doordat de auteur zo boeiend weet te vertellen, echt tot leven. (In het licht daarvan is een wat minder detail verwaarloosbaar.) Deze indrukwekkende roman – over het volgen van je hart, strijden voor rechtvaardigheid, rouw, schuldgevoelens, maar ook hoop – kan ik dan ook zeker aanbevelen. Ik hoop in de toekomst meer titels van deze schrijfster te lezen!

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.109 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.