Beschrijving
Een tropische Regencyroman over een gedwongen huwelijk op de Caribische eilanden.
‘De droom van de koopmansvrouw’ van Lorri Dudley speelt zich af op het eiland St. Kitts. Charlotte Amelia Etheridge bevindt zich in een lastig parket. Na een ondoordachte rebelse actie tegen haar moeder is ze nu gedwongen te trouwen met een vreemdeling en met hem te verhuizen naar een afgelegen eiland in de Cariben. Charlotte heeft een kwetsbare gezondheid en het tropische klimaat betekent voor haar een groot risico.
Nathaniel Winthrop heeft het al moeilijk genoeg met zijn startende bedrijf. Hij kan een ziekelijke vrouw, voor wie leven op het eiland wel eens de dood kan betekenen, er zeker niet bij hebben. Hij heeft al te veel geliefden aan ziekte verloren. Charlotte neem zich voor om de tijd die haar nog rest goed te besteden en maakt het Nathaniel, die zich had voorgenomen niet voor haar te vallen, toch wel heel moeilijk.
‘De droom van de koopmansvrouw’ is het los te lezen tweede deel in de serie De Caribische eilanden. Eerder verscheen ‘Het geheim van de hertog’.
Wonder van woorden –
Het tweede deel van de serie ‘De Caribische eilanden’ speelt zich grotendeels af op St. Kitts. De beeldende beschrijvingen van de zeereis en (het leven op) het eiland, plus de uitgediepte karaktereigenschappen en worstelingen van de personages, maken het verhaal levendig en nemen de lezer moeiteloos mee vanaf het eerste hoofdstuk.
Lorri Dudley heeft een aantal levenslessen in haar boek verwerkt, zoals je angsten overgeven in Gods handen, want Hij is groter dan onze vrees. Daarnaast benoemt ze dat ‘pijn onvermijdelijk is, maar dat ellende een keuze is’ en dat ‘problemen de grond zijn waarin wonderen kunnen groeien’; twee uitspraken om nog wat langer over te mijmeren. Het is tevens mooi om te zien hoe beide hoofdpersonen gaandeweg groeien (in geloof) en opbloeien. Dit alles maakt het verhaal krachtig(er).
De ontwikkeling van de relatie tussen Lottie en Nathan wordt gevoelig beschreven, maar is hier en daar wel een tikkeltje langdradig. De spanning aan het einde, waardoor je de laatste bladzijden in rap tempo uitleest, maakt dat daarentegen weer helemaal goed. Deze tropische Regency-roman (waarin ook een rol is weggelegd voor kapers/smokkelaars) over hoop, zelfontplooiing, (Gods)vertrouwen en jezelf leren vergeven – die ik zelfs nog beter vind dan Lorri’s debuut – is heerlijk leesvoer om een aantal (zomer)uurtjes in te duiken!