# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(2 recensies)

De Joodse slaaf

Lody van de Kamp

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Beschrijving

‘Nee, deze krijg je niet, hij moet bij de groep blijven!’ Met een ruk zit Kwodwo rechtop. Hij is meteen klaarwakker.
Waar gaat dit over? ‘Als we in Elmina aankomen, moet ik nog wel wat handel over hebben’, vervolgt de stem. ‘Kom nou! Deze spierbundel is een hoop waard, maar zonder hem hou je nog genoeg over.’ Kwodwo kent de twee die voor hem staan niet. Een van beiden knijpt hem hardhandig in zijn arm. Zijn kaken worden van elkaar getrokken.
De kerel kijkt in zijn mond en gebiedt dan: ‘Zak eens door je knieën. Schiet op, nog een keer!’

Zo begint de lange reis van een jonge Ashanti in Ghana.
Een reis die hem in Elmina brengt, het fort waar hij en zijn lotgenoten als handelswaar worden opgeslagen.
Salvino, een Joodse koopman van koffie, suiker en cacao uit het verre Amsterdam, ontdekt Kwodwo en de wereld van de slavernij. Hij is verbijsterd. Zal hij een einde kunnen maken aan de mensonterende praktijken? Of blijken winstbejag en welvaart in de Gouden Eeuw meer waard te zijn dan het bestaan van een gebrandmerkte?

close

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief met boekentips.

2 recensies/beoordelingen van De Joodse slaaf

  1. Yvonne8

    Yvonne8

    Verdrietig: hele Afrikaanse stammen zijn overvallen en mensonterend afgevoerd en ingezet als slaven (voornamelijk overzee). Hebzucht en streven naar macht maakte bepaalde mensen binnen de Afrikaanse stammen omkoopbaar, zodat ze hun eigen stam uitleverden. Later werden ze zelf ook slachtoffer als slaaf … dus was alles voor niets. Mooi: dat er toch mensen waren die hun geweten lieten spreken, zoals de Joodse Salvino. Hij nam Kwodwo in bescherming en met hem stelde hij alles op schrift. Maar helaas was het een lange weg, met veel tegenwerkingen en uiteindelijk de dood. Mensen in de ban van het grote geld, wilden de misstanden zo gauw mogelijk in de doofpot stoppen, zodat ze konden doorgaan met de uitbuiting van slaven.
    Om vast te houden: Zet ik me ook in om onrecht aan de kaak te stellen / tegen te gaan? Of laat ik me meeslepen door hebzucht (‘het goede leven’ dat ik liever niet prijsgeef)?

  2. Janneke Hartmann-van der Hoeven

    Janneke Hartmann-van der Hoeven

Voeg een recensie of beoordeling toe