# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(2 recensies)

De ketter van Carthago

Frans Willem Verbaas

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Publicatiedatum: 8 december 2020
Jaar: 2020

Beschrijving

“De ketter van Carthago’ van Frans Willem Verbaas speelt zich af in Noord Afrika, het jaar 430 na Christus. Het Romeinse Rijk staat op het punt uiteen te vallen en een nieuwe godsdienst is aan een onstuitbare opmars bezig. Terwijl Vandalen de havenstad Hippo Regius belegeren en de inwoners het liefste zouden vluchten, probeert de vrijgevochten rebel Spes Niger de stad juist in te komen. Hij heeft een belangrijke boodschap voor Aurelius Augustinus, de beroemde bisschop van Hippo. Maar dan hoort hij dat de bisschop stervende is.

“De ketter van Carthago’ vormt samen met “Heilig vuur’ (2009) over Johannes Calvijn en “De vierde vrouw’ (2013) over Karl Barth, een opus magnum van Frans Willem Verbaas; drie kerkvaders wier gedachtegoed de basis vormt voor het christendom vandaag de dag.

“Dit is misschien wel de meest geslaagde theologische roman sinds de verschijning in 1950 van Henry Morton Robinsons “The Cardinal”.’ – NRC over “Heilig vuur’

2 recensies/beoordelingen van De ketter van Carthago

  1. Marita

    Marita

    Deze historische roman speelt zich af in de vijfde eeuw na Christus, in Noord-Afrika (het huidige Algerije). In Hippo is op dat moment Augustinus bisschop en zijn wegen kruisen een aantal keren die van hoofdpersoon Spes Niger. Het impulsieve karakter van Spes brengt hem op nogal ongebruikelijke plekken, waaronder midden in een gewelddadige sekte van donatisten (vroege christenen). Alhoewel feit en fictie wat door elkaar lopen, is dit een interessant boek om meer over deze vroegchristelijke tijd en het leven in een Afrikaanse havenstad te weten te komen.

  2. Martijn

    Martijn

    Wie was Aurelius Augustinus? In zijn boeken kun je hem deels leren kennen, maar auteur Frans Willem Verbaas slaagt erin om hem in zijn roman ‘De ketter van Carthago’ helemaal tot leven te brengen. Hoofdpersoon is Spes Niger, een eigenzinnige jongeman die op zoek is naar zijn roeping. Zijn wegen kruisen die van Augustinus in de havenstad Hippo Regius, het tegenwoordige Annaba in Algerije. Tegen de achtergrond van het instortende Romeinse Rijk ontspint zich een boeiend verhaal over herkomst en bestemming. Hier en daar gaat de ontwikkeling van het personage wat hortend en stotend, maar de manier waarop de auteur je meeneemt in de geschiedenis maakt veel goed. De mengeling van historische details en fictie pakt prima uit. Dankzij het eerste kom je meer te weten over de samenleving van de vijfde eeuw, dankzij het tweede krijgt het verhaal kleur. Na het lezen van dit boek ben ik meteen met een andere roman van de auteur begonnen, ‘Heilig vuur’.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.107 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.