Beschrijving
Een vrouw met een bijzondere blauwe huidskleur brengt, ondanks haat en spot, warmte in het leven van anderen
1936. Diep weggestopt in de bossen van Kentucky leeft de 19-jarige Cussy Carter, de laatst overgebleven vrouw van een geslacht van blauwe mensen. Om uit haar isolatie te ontsnappen, sluit ze zich aan bij een groep paardkoeriers die boeken bezorgen bij verarmde heuvelbewoners. Deze vorm van liefdadigheid is echter niet zonder risico…
Wonder van woorden –
Funderend op de ‘Blauwe’ Fugate-familie uit Kentucky en het Packhorse Library Project – dat tijdens de Grote Depressie in het leven werd geroepen om banen te scheppen – heeft Kim Michele Richardson een fascinerend verhaal gecreĆ«erd dat je dwars door de onherbergzame en bosrijke heuvels van de Appalachen voert, het prachtig beschreven landschap tot de verbeelding sprekend.
Je raakt betrokken bij de levens van diverse authentieke personages, wordt deelgenoot van het harde, schrijnende en vaak eenzame bestaan in de bergen en maakt tegen wil en dank kennis met de hardvochtigheid van mensen, zoals afkeer en mijding van degenen die ‘anders’ zijn (waar ook bijgeloof bij kwam kijken) en uitbuiting van mijnwerkers. De auteur weet dit alles boeiend en aanschouwelijk weer te geven.
Tevens toont deze roman de veerkracht van de arme bergbewoners en de verrijking die (plak)boeken, tijdschriften en kranten – bezorgd door toegewijde, creatieve en volhardende pakpaardassistenten – hen bracht; het gaf hoop, opende een nieuwe, rijke wereld en liet kostbare vriendschappen ontstaan (‘In Wonderland’ van Lynn Austin is qua onderwerp vergelijkbaar). ‘De laatste libelle’ is een lofdicht op de geletterdheid, een schitterend, zintuiglijk verhaal over moed en de hunkering naar aanvaarding met mooie, treffende beeldspraak, dat ongetwijfeld een voetprint achterlaat in je hart!