# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

De vrijwilliger van 1830

W. Schippers

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Thema: Oorlog
Jaar: 2013
Uitgever: Ramshoorn

Beschrijving

Wat baat het een mens, zo hij de gehele wereld ge­wint …

Albert Schinkels redt Karel Loderman uit een wak van “De Welle”. Deze gebeurtenis zet het leven van de jonge schoolmeester op een nieuw spoor.

Uit dankbaarheid voor de redding van hun zoon nodigen de rijke ouders van Karel Loderman Albert uit om samen met zijn zoon te gaan studeren in Leiden. De wispelturige Karel heeft goede leiding nodig en Albert kan hem die geven.

Gelokt door de rijkdom van de wereld laat Albert zijn vader als hoofdonderwijzer op de dorpsschool in de steek en komt in de kost bij de boekhouder van meneer Loderman, die grote kantoren en loodsen bij de Rotterdamse haven heeft. Zijn handel met de Oost levert hem veel op.

Maar als in 1830 oorlog met België uitbreekt, melden de Leidse studenten, op zoek naar avontuur, zich als vrijwilligers aan. Te voet trekken de vrienden met het leger via Noord-Brabant België binnen. Ze rukken op onder leiding van de Prins van Oranje tot vlak voor Brussel. Dan dreigt er oorlog met Frankrijk en wordt de vrede met ons buurland afgedwongen.

Bij terugkeer in Rotterdam blijkt de zaak van vader Loderman intussen failliet gegaan te zijn en staat Albert voor de keus mee te gaan naar de Oost om de leiding te nemen op een koffieplantage of zich als militair bij het leger aan te melden. De ontmoeting met zijn jeugdvriendin en het bijwonen van een kerkdienst doen hem evenwel een andere keus maken.

Recensies en beoordelingen

Er zijn nog geen recensies of beoordelingen.

Geef als eerste een recensie of beoordeling van “De vrijwilliger van 1830”

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.109 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.