Beschrijving
‘De vroedvrouw van Braintree’ van Jodi Daynard is het schitterende verhaal over een moedige jonge vrouw en haar zoektocht naar onafhankelijkheid en vriendschap tijdens de Amerikaanse Revolutie.
Op een donkere nacht in 1775 wordt Lizzie Boylston gewekt door het geluid van kanonnenvuur. Vanaf een heuvel ten zuiden van Boston ziet ze hoe Charlestown in vlammen opgaat gedurende een slag waarbij haar man zal omkomen.
Als nieuweling in een vreemde dorpsgemeenschap rouwt Lizzie in stilte, maar al snel vindt ze troost in de onverwachte vriendschap met Abigail Adams, de vrouw van John Adams, die later de tweede president van Amerika zal worden. Lizzie bouwt een uitstekende reputatie op als vroedvrouw en geniet van het zorgen voor de mensen die haar nodig hebben. Als twee langsreizende patriotten vergiftigd worden, wordt haar hervonden geluk ruw verstoord. Ze vermoedt een politiek complot met als doel het elimineren van Abigail en haar familie. Vastberaden om de waarheid boven tafel te halen, raakt Lizzie verwikkeld in een samenzwering die niet alleen haar eigen leven kan verwoesten, maar zelfs het nieuwe Amerika.
Wonder van woorden –
In juni 1775 vertrekt Jeb Boylston naar het front om zich aan te sluiten bij het leger van de patriotten. Op dat moment weet zijn vrouw Lizzie niet dat ze voorgoed afscheid van haar man heeft genomen; Jeb komt om het leven tijdens de veldslag op Breed’s Hill.
Kapot van verdriet probeert Lizzie zo goed als ze kan de boerderij draaiende te houden. De eenzaamheid voelt als een zware last op haar schouders; als nieuweling binnen de parochie van Braintree heeft ze nog maar weinig contacten. Velen vertrouwen haar aanvankelijk ook niet voldoende om gebruik te maken van haar diensten als vroedvrouw en ziekenverzorgster.
Wanneer ze Abigail Adams leert kennen, de vrouw van vooraanstaand politicus John Adams, verandert Lizzies leven. Er ontstaat algauw een innige vriendschap tussen hen waarmee ze elkaar tot troost zijn. Als in Braintree in korte tijd twee mannen onder verdachte omstandigheden overlijden, vermoedt Lizzie dat er een complot onder Britsgezinden wordt gesmeed om John Adams en zijn familie uit de weg te ruimen. Ze probeert de onderste steen boven te krijgen, maar dat is niet zonder gevolgen.
De strijd tussen de dertien Britse koloniën in Noord-Amerika en moederland Groot-Brittannië – de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog die deel uitmaakte van de Amerikaanse Revolutie – vormt het decor van deze roman. En hoewel dit weliswaar boeiend is, komt het verhaal zelf niet zo goed uit de verf. Het voelt wat rommelig aan, de personages blijven nogal vlak en het plot is niet bepaald sterk te noemen. Er is (erg) veel aandacht voor het alledaagse leven en de bijbehorende dagelijkse taken. Op zich is dat interessant, ware het niet dat je op den duur het idee hebt dat de schrijfster in herhaling lijkt te vallen; tevens haalt dit de vaart uit het verhaal.
Maar je leest ook over mooie dingen, zoals de saamhorigheid en moed onder de vrouwen in de gemeenschap die naar elkaar omzien in de pijn en het gemis om de mannen die meevechten. Ook is het werk van een 18e-eeuwse vroedvrouw wetenswaardig om te lezen en ontbreekt een vleugje romantiek niet. Daarnaast laat Jodi Daynard de kracht en zegen van echte, trouwe vrienden zien, juist in tijden van oorlog, tegenslagen, angst, verraad en intrige.
Al met al toch een debuut over een turbulent stuk uit de Amerikaanse geschiedenis dat onderhoudend genoeg is, met name vanwege de historische feiten, geheimen en enige spanning, om een aantal uurtjes in te duiken.
Johanneke Visser –
Mooi boek. Het is een ik-verhaal alsof diegene het zelf zo heeft opgeschreven.
Hierdoor is het erg mooi om te lezen maar ook soms wat rommelig, gaat van de hak op de tak. Even een aantal jaar verder in de tijd en hup weer terug
Ook worden er ontzettend veel namen gebruikt waarvoor het soms niet helemaal duidelijk is hoe het in elkaar zit.