Beschrijving
‘Dochters van de kust’ van Lynn Austin: een prachtige familiesaga.
Holland, Michigan, 1897. De Nederlandse immigrante Geesje de Jonge blikt terug op haar aankomst in Amerika, vijftig jaar geleden. Diep verborgen gevoelens en herinneringen komen boven, zoals die aan haar ware liefde.
Verderop neemt de 22-jarige Anna Nicholson een kamer in een luxe resort om de breuk met haar verloofde te boven te komen. Een storm roept herinneringen op aan een oude nachtmerrie uit haar kindertijd, en doet haar twijfelen aan haar toekomstdromen. Ze raakt bevriend met een student die wat bijverdient in het hotel en stort haar hart bij hem uit.
Zowel Geesje als Anne heeft geen idee van de verrassing die hun te wachten staat voor het einde van de zomer.
Van Lynn Austins historische romans zijn in Nederland inmiddels zo’n 400.000 exemplaren verkocht. Ze schrijft het liefste verhalen over meerdere generaties vrouwen. Eerder schreef ze in dit genre onder andere ‘Eva’s dochters’ en ‘De boomgaard’.
Ria –
Wat een mooi ontroerend boek, ik heb ervan genoten. Ook de verbinding met vroeger naar het hier en nu. Een boek om in Ć©Ć©n adem uit te lezen.
Dinette –
Louise –
Prachtig boek! Fijn om te lezen en tegelijkertijd ook heel leerzaam.
Wonder van woorden –
1897, Michigan. Ter ere van het vijftigjarig jubileum van de stad Holland, besluit de van oorsprong Nederlandse Geesje de Jonge haar herinneringen aan de emigratie naar Amerika op te schrijven. De herbeleving van alles wat ze heeft meegemaakt is pijnlijk en confronterend.
Nadat haar verloofde de relatie heeft verbroken, huurt Anna Nicholson – afkomstig uit de hogere kringen van Chicago – een kamer in een hotel aan de oever van Black Lake. Een storm die opstak ten tijde van de bootreis naar het resort, heeft tot gevolg dat ze veelvuldig geplaagd wordt door een terugkerende nachtmerrie uit haar jeugd. Daarnaast heeft Anna veel twijfels en vragen met betrekking tot het huwelijk en het geloof, waardoor ze smacht naar antwoorden. Een medewerker van het hotel – een student theologie – blijkt een fijne gesprekspartner te zijn. Tijdens haar verblijf in het recreatieoord neemt Anna’s leven – evenals dat van Geesje – een onverwachte wending.
Dat Lynn Austin een ster is in het schrijven van familiesaga’s wordt met deze roman opnieuw duidelijk. Wisselend tussen heden (1897) en verleden (vijftig jaar eerder) voert de auteur je moeiteloos mee in dit meeslepende verhaal vol toekomstdromen, hartverscheurende (en soms waargebeurde) tragedies, onmogelijke keuzes en (geloofs)beproevingen. Ze schets een goed beeld van de twee totaal verschillende werelden waarin Anna (opgegroeid binnen de hogere sociale klasse) en Geesje (een arme burgervrouw) leven, en de sterke, authentieke personages veroveren al snel een plekje in je hart.
De schrijfster gaat moeilijke onderwerpen zoals ‘geloofstwijfel’ niet uit de weg en ze weet realistisch de worstelingen en wanhoop weer te geven. En dat geeft dit boek absoluut meerwaarde, mede vanwege het feit dat je hier wellicht herkenning in zult vinden. Tegelijkertijd krijg je als lezer een troostrijke en bemoedigende boodschap mee: ook al begrijpen wij Gods wegen niet altijd, Hij blijft trouw en leidt je dwars door de stormen van het leven heen.
‘Dochters van de kust’ – het eerste deel van een tweeluik – is een prachtig, boeiend verhaal met een Nederlands tintje over geloofsvervolging, liefde, opnieuw beginnen en innerlijke strijd dat je vrijwel in Ć©Ć©n adem uitleest!
Trijnie –
Prachtig boek over de geschiedenis van Nederlandse kolonisten die zich vestigen in Amerika. Ik heb het met plezier gelezen.
zoemendbijtje –
CarlienH –
Annet –
LezenmetMarjon –
Samen met het andere deel “Anker in de storm” is het prachtig om te lezen hoe onze voorouders in Nederland de vrijheid van het geloof kozen en de grote oceaan overstaken per boot. De prijs die ze betaalden was hoog maar ondanks alles stond iedereen voor elkaar klaar. Knap hoe zij families, personen en het klasseverschil in de boeken heeft neergezet. Beide boeken hebben verrassende wendingen en dat maakt dat je door wilt blijven lezen.
Hennie Weijs –
Tjitske –
Leuk om een roman te lezen over de geschiedenis van Nederlandse kolonisten in Amerika. Wel lichtelijk voorspelbaar – al liep niet alles af zoals ik had verwacht. Een prettig leesboek.