# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

Donkerland

Deon Opperman

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Beschrijving

In 1838 ontvlucht Pieter de Witt de Oostkaap. Na een reis vol ontberingen komt hij bij de oevers van de Tugelarivier. Daar slaat hij een hoekpaal in de grond en markeert er het gebied van zijn plaas. Hij geeft het stuk grond de naam Donkerland. Op deze plek ervaren zeven generaties De Witt wat het betekent om Afrikaner te zijn. Ze leven er hun leven, vol hartstocht, verdriet, spijt en liefde. Tegelijk ervaren ze op Donkerland de triomf en schande van een land dat zijn eigen verhalen schrijft: de Grote Trek, de strijd tegen de Zoeloes, de Anglo-Boeren Oorlog, de Grote Depressie, de grensoorlogen, de Soweto-opstanden, het ontstaan van het nieuwe Zuid-Afrika. Pieter de Witt verliest zijn vrouw op haar kraambed en brengt met behulp van de zwarte bediende het babytje ter wereld, om het op te voeden als eerste erfgenaam van Donkerland. Zeven generaties later beseft de familie De Witt wat het betekent om een hoekpaal in de grond te slaan en een eigen plaas te claimen.

1 recensie/beoordeling van Donkerland

 1. Martijn

  Martijn

  Dat Zuid-Afrika de laatste twee eeuwen een veelbewogen geschiedenis achter de rug heeft, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wil je een echt inkijkje in hoe die geschiedenis invloed had op de levens van gewone mensen dan kun je terecht bij de roman Donkerland van Deon Opperman. Opperman schreef het verhaal in eerste instantie, in 1996, als toneelstuk en bewerkte het later tot een televisieserie. De Zuid-Afrikaanse schrijver en uitgever Kerneels Breytenbach vormde het verhaal vervolgens om tot roman.

  Het verhaal begint met de aankomst van Pieter de Witt in de binnenlanden van Zuid-Afrika. Hij vertrok van zijn geboortegrond in de Kaapkolonie nadat zijn ouders er werden vermoord. Onderweg ontfermt hij zich over een jonge zwarte vrouw, die op de vlucht is voor een gedwongen huwelijk met een man van wie ze niet houdt. Hij bakent een stuk grond af en begint met de opbouw van een nieuwe boerderij, Donkerland. Samen met de zwarte vrouw, die hij Eerste noemt, en zijn vrouw die hij bij een van de andere ‘Voortrekkers’ ontmoet, gaat hij aan het werk om de wildernis te ontginnen en het land tot bloei te brengen.

  Het verhaal, verteld vanuit het heden door een van de nazaten van Pieter de Witt, volgt de grote lijnen van de Afrikaanse geschiedenis. Zo zijn er allereerst de gevechten met de lokale Zoeloes, vervolgens breken er oorlogen tussen de Boeren en de Engelsen uit, daarna de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en ten slotte krijgen we te zien hoe de arbeiders, tot dan toe vaak onbetaald, hun rechten beginnen op te eisen. Centraal staan steeds de levens van de nazaten van zowel Pieter als die van Eerste, twee verschillende families die al die tijd nauw verbonden blijven.

  Het gekozen vertelperspectief zorgt op sommige momenten voor wat afstand, ook doordat de vertelstem zo af en toe wat commentaar geeft op de keuzes en het gedrag van haar voorouders. Daarnaast blijkt het wel heel ambitieus om ruim 150 jaar geschiedenis in een enkele roman te proppen. Maar de verdienste van de auteur is dat je gaandeweg toch gegrepen wordt door het familie-epos. In elke generatie zie je bepaalde karaktertrekjes terug, en elke generatie gaat tegelijk op een eigen manier om met de uitdagingen waar ze voor gesteld worden.

  De schrijfstijl is met name aan het begin wat vertellerig. Het aloude adagium ‘show, don’t tell’ is in de praktijk voor veel schrijvers best lastig om consequent vol te houden, zo ook voor het duo Deon Opperman/Kerneels Breytenbach. Sta je daardoor wellicht op het punt na de eerste paar hoofdstukken op te geven, lees dan juist nog even verder. Want de tweede helft van de roman maakt veel goed. De combinatie van geschiedenis, spannende gebeurtenissen en goed ontwikkelde personages maken Donkerland tot een must-read voor iedereen die meer wil weten over Zuid-Afrika, én voor de liefhebbers van een meeslepend verhaal.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.093 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.