# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(2 recensies)

Een mus valt ter aarde

Linda Spalding

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een boekenbon van 25,- euro!

Beschrijving

Pennsylvania, 1798. Na de dood van zijn vrouw blijft Daniel Dickinson met vijf jonge kinderen achter. Als hij een overhaast huwelijk met een vijftienjarig weesmeisje sluit, wordt hij uit de quakergemeenschap gestoten en besluit hij met zijn gezin naar Virginia te vertrekken. Na een lange reis vol ontberingen begint hij een nieuw leven als boer.
In tegenstelling tot Pennsylvania is Virginia een staat waar slavernij wettelijk is toegestaan. Als overtuigd quaker is Daniel daar fel op tegen.
Toch wordt hij op een veiling onbedoeld eigenaar van de jonge slaaf Onesimus. Dat vormt de aanzet tot een reeks dramatische ontwikkelingen.

Een indringende roman over liefde en opoffering, over vrijheid en gebondenheid. Een tijdloos boek dat de lezer sprakeloos achterlaat.

Linda Spalding doceerde aan de University of Toronto en Ryerson University. Ze werd voor verschillende literaire prijzen genomineerd en ontving in 2012 de Governer General’s Literary Prize for Fiction.

‘”Een mus valt ter aarde” is een epische roman die er op alle niveaus toe doet – in reikwijdte, diepte, en “in the heart”.’ – Uit het juryrapport

‘Meeslepend… Een van de mooiste historische romans die de afgelopen jaren verschenen.’ – National Post Canada

2 recensies/beoordelingen van Een mus valt ter aarde

 1. Nita

  Nita

  Dit is absoluut geen Christelijk boek. Onaanvaardbaar taalgebruik, kan dit echt niet aanraden.

 2. Martijn

  Martijn

  In veel opzichten staat de samenleving van vandaag ver af van de tijd van pioniers, burgeroorlogen en slaven in het Amerika van rond de eeuwwisseling van de 18e naar de 19e eeuw. Maar in sommige opzichten misschien ook wel niet. Het was een harde tijd, waarin een mensenleven weinig waard was, en al helemaal als dat mensenleven een gekleurde huid had. Linda Spalding schreef een beklemmende roman over een samenleving op drift, over het achterlaten van het vertrouwde verleden, het zoeken naar eigen overtuigingen en het gebrek aan – maar ook het verlangen naar – medemenselijkheid en vergeving.

  Na het overlijden van zijn vrouw hertrouwt Quaker Daniel met zijn hulp in de huishouding Ruth, een jonge wees van 15 jaar. Omdat ze behalve erg jong ook nog eens methodistisch is, wordt hij uit de gemeenschap verbannen, en daarom pakt hij zijn hebben en houden samen met zijn nieuwe vrouw en vijf kinderen op en vertrekt hij op zijn wagen met onbekende bestemming op zoek naar een nieuwe woonomgeving.

  Daniel besluit zich te vestigen in een heuvelachtig, bosrijk gebied waar alle ruimte is, maar waar het leven hard is. Eigenhandig moet hij zijn nieuw verworven land ontginnen, een onderkomen bouwen en zien om te gaan met de harde wetten van een gebied waarin slavernij de gewoonste zaak van de wereld is. Zijn eerste grote fout is om een van zijn paarden in te ruilen voor een slavenjongen. Bij de veiling ging zijn arm als vanzelf omhoog. ‘Als zijn arm was opgeheven door de innerlijke stem die hem soms leidde, deed hij nu misschien Gods wil.’ De consequenties van die gebeurtenis spelen op een of andere manier in de rest van het verhaal een rol.

  Hoe langer Daniel in het hem vijandig gezinde gebied woont, hoe meer hij gaat schipperen met zijn Quaker-overtuigingen. Hoewel hij de jonge Onesimus niet als slaaf beschouwt, dat rijmt immers niet met zijn geloof, behandelt hij hem wel zo. En geregeld gaat hij mee naar de kerk waar Ruth heengaat, zijn jonge vrouw. Bij al het onheil dat hem overkomt raakt hij ook steeds meer aan het twijfelen aan Gods hand in zijn leven, in de wereld om hem heen. Hij wordt zelfs opstandig, helemaal op het moment dat persoonlijk drama hem en zijn gezin treft. “‘Waarom kinderen het leven schenken als je ze daarna weer moest zien sterven? ‘Ik zal geen dochters of zonen meer verwekken,’ zei hij tegen de Heer. ‘Ik vervloek uw hele onderneming. Als die al een doel heeft, is het een doel dat mij ontgaat.’” Door al zijn falen en afnemende standvastigheid worden ook zijn kinderen beïnvloed, langzaam passen ze zich aan aan de gewoontes van hun omgeving.

  Met Een mus valt ter aarde schreef Linda Spalding een donker boek waarin niettemin lichtpuntjes vallen te bespeuren. Het is misschien wat moeilijk om voor elk van de personages veel sympathie op te vatten, met name doordat ze behoorlijk wispelturig lijken. Hun houding tegenover elkaar en tegenover hun buurtgenoten wisselt voortdurend, waarbij vooral hun eigen belangen leidend zijn. Maar tegelijk zijn ze daardoor wel realistisch en levensecht. Want wie is er in het leven altijd standvastig, altijd vergevend, altijd vriendelijk, of juist altijd wraakzuchtig?

  De vertelstijl van Linda Spalding is soms poëtisch en vaak beeldend. Je krijgt een mooie blik op de wereld van een maatschappij waarin andere wetten gelden dan in onze tijd, waar het onheil in de buitenwereld op de loer ligt, klaar om je te overmeesteren, waarin vrijheid een relatief begrip is. De auteur zet bovendien aan het denken over de rol van het kwaad, het zoeken naar houvast, compassie en vergeving in een wereld waarin het onrecht heerst.

Voeg een recensie of beoordeling toe

Ontvang gratis boekentips van christelijke boeken

Abonneer je op onze nieuwsbrief met boekentips. Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacystatement.