# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(4 recensies)

Een onfortuinlijke geschiedenis

Grace Hitchcock

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Publicatiedatum: 12 januari 2021
Jaar: 2021
Uitgever: KokBoekencentrum

Beschrijving

“Een onfortuinlijke geschiedenis’ van Grace Hitchcock gunt de lezer een kijkje achter de gesloten deuren van een psychiatrische instelling, waar de kerngezonde Edith Foster en de undercover journaliste Nellie Bly naar een manier zoeken om te kunnen ontsnappen.

New York, 1887. De erfgename Edith Foster voelt niet de behoefte zich te voegen naar wat de maatschappij van haar verwacht. Ze leeft zich uit en geniet van haar excentrieke hobby’s, zoals schermen en fietsen op haar vélocipède. Maar vlak voor haar vijfentwintigste verjaardag, wanneer ze eindelijk over haar erfenis zal kunnen beschikken, laat haar oom, die het geld voor haar beheert, haar opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar sluit ze vriendschap met undercover journaliste Nellie Bly. Hun toekomst ziet er grimmig uit… zullen ze erin slagen een weg naar buiten te vinden en hun ware zelf te heroveren?

Geïnspireerd door “Ten Days in a Mad-House’ van Nelly Bly.

4 recensies/beoordelingen van Een onfortuinlijke geschiedenis

 1. M.2024

  Myrthe023

 2. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  Edith Foster maakt zich niet druk over wat anderen van haar vinden. Ze geniet met volle teugen van wat ze het liefste doet: schermen en fietsen. In de ogen van velen wordt ze dan ook, op z’n zachtst gezegd, als eigenaardig beschouwd. Binnenkort zal ze kunnen beschikken over de royale erfenis die haar ouders haar hebben nagelaten en niet meer onder toeziend oog van haar oom en voogd staan, met wie ze geen hechte band heeft.

  Ediths ergst denkbare nachtmerrie wordt werkelijkheid als haar oom haar onder valse voorwendselen laat opnemen in het krankzinnigengesticht op Blackwell’s Island. Zal ze ooit weg kunnen vluchten van deze vreselijke plek en herenigd kunnen worden met haar vriend en geliefde Raoul ‘Bane’ Banebridge?

  In 1887 aanvaarde de Amerikaanse journaliste Nellie Bly (pseudoniem van Elizabeth Jane Cochrane) een undercoveropdracht van de New York World. Ze deed zich voor als krankzinnige en liet zich opnemen in het gesticht op Blackwell’s Island met als doel de meldingen van wreedheid en verwaarlozing te onderzoeken. Haar verslag, dat bestond uit meerdere artikelen, werd later gebundeld tot het boek ‘Ten Days in a Mad-House’ (‘Tien dagen in een gekkenhuis’). Deze waargebeurde geschiedenis vormt de basis voor dit verhaal.

  Na een rustig, wat voortkabbelend begin word je algauw meegenomen in het drama van Ediths gedwongen opname. De beschrijvingen van de erbarmelijke omstandigheden in het psychiatrische ziekenhuis, het minachten, treiteren en gruwelijk mishandelen door het personeel onder het mom van ‘behandelingen’, geven je een beeld van hoe verschrikkelijk het voor de vrouwelijke patiënten geweest moet zijn. Velen waren, net als (de fictieve) Edith, geestelijk volkomen gezond, maar hadden geen enkel recht van spreken. Het is zeer schokkend om te beseffen dat dit alles werkelijk heeft plaatsgevonden.

  De ontwikkeling van vriendschap naar een liefdesrelatie tussen de hoofdpersonages gaat voor mijn gevoel wel behoorlijk snel. Tevens zorgen toevalligheden ervoor dat sommige gebeurtenissen wat minder realistisch overkomen; daarnaast wordt het boek redelijk vlug afgerond. De schrijfster heeft echter een mooie balans gecreëerd tussen romantiek en spanning en vooral dat laatste houdt er flink de vaart in. Mocht je nu denken: ‘Dit onderwerp is mij te heftig’, geen zorgen, het verhaal is geen zware kost. Al met al is ‘Een onfortuinlijke geschiedenis’ een onthutsende roman die het onrecht binnen een 19e-eeuws krankzinnigengesticht aan de kaak stelt, maar waarin je ook leest dat er wordt opgekomen voor de psychisch kwetsbaren en er hoop gloort.

 3. Jeanette

  Deze roman vertelt over hoofdpersoon Edyth Foster en stelt tegelijk de misstanden in een tehuis voor mensen met een psychiatrische aandoening aan de kaak. Het verhaal speelt zich af in New York in 1887. Edyth Foster wordt gedwongen opgenomen in het tehuis.
  Ik kon niet geloven dat de vrouwen in de instelling zo mishandeld werden. Toch is het op waarheid gebaseerd. Journaliste Nellie Bly heeft zich voorgedaan als hebbend een psychische stoornis en is opgenomen geweest in de instelling. Haar ervaringen zijn vastgelegd in het boek ´Ten days in a mad house´. Dat boek heb ik ook gelezen en de schokkende ervaringen van Nellie Bly zijn de opmaat geweest voor verbeteringen in het tehuis.
  Kortom: ‘Een onfortuinlijke geschiedenis’ heeft mij niet alleen een romantisch verhaal verteld, maar mij vooral meer van de historie geleerd.

 4. mariannedepanne

  mariannedepanne

  Te veel martelingen wat mij betreft. Nogal levendig beschreven, dus niet zo goed voor mijn nachtrust. Deel van het boek overgeslagen. Voordat ik naar bed ging het laatste hoofdstuk gelezen. Voor sommigen vast een fantastisch boek, maar niet voor mij. 😉

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.091 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.