Beschrijving
‘Goudpapaver’ van Laila Ibrahim: wat durf je te riskeren voor vrijheid?
Op het eerste gezicht lijken Jordan, een zwarte lerares van middelbare leeftijd, en Sadie, een witte vrouw die getrouwd is met een ambitieuze Duitse zakenman, weinig gemeen te hebben. Maar hun familiegeschiedenissen, die zich jaren geleden met elkaar vermengden op een plantage in Virginia, zijn nog altijd met elkaar verbonden. Op de plantage hebben hun moeders, Mattie en Lisbeth, een sterke band opgebouwd, ondanks hun verschil in afkomst.
Het is 1894 en Mattie ligt op sterven. Sadie en Lisbeth ondernemen als moeder en dochter een zware reis om afscheid te kunnen nemen. Maar ongelijkheid zorgt nog steeds voor grote problemen. Sadie en Jordan zullen samen moeten vechten voor een betere toekomst.
“Goudpapaver’ is een roman over de kracht van vriendschap, de liefde tussen moeders en dochters, en de moed om te vechten voor een vrije toekomst waarin rassenongelijkheid tot het verleden behoort. Het is het vervolg op ‘De eerste krokus’ en ‘Mosterdzaad’, maar kan ook op zichzelf gelezen worden.
“Deze mooi geschreven roman draait om moed, vriendschap, vrijheid en de impact van de keuzes die je maakt.’ – Visie over “Mosterdzaad’
Wonder van woorden –
āGoudpapaverā gaat verder met de serie rondom twee families – blank en zwart – die al een halve eeuw met elkaar verbonden zijn. De slavernij is inmiddels decennia geleden afgeschaft, maar de verschillen tussen blanken en kleurlingen zijn nog altijd groot en voelbaar. Laila Ibrahim weet de situatie goed te schetsen en een helder beeld te geven van de dagelijkse discriminatie en uitbuiting, om nog maar te zwijgen van regelmatige lynchpraktijken; kleurlingen worden onderbetaald, werken langer en vaak niet in de sector waarvoor ze zijn opgeleid.
Naast al het onrecht zijn er ook glinsteringen van hoop te bespeuren. De geloofs- en levenslessen van Mattie zijn een bron van licht voor Jordan in de moeilijke en onzekere tijd waarin ze zich bevindt. En zij en haar dochter Naomi mogen dat zijn voor Sadie in haar ongelukkige huwelijk met de rechtlijnige Heinrich en in de zorgen die zij heeft om haar te vroeg geboren kindje. Tezamen maken ze zich eveneens sterk voor vrouwenkiesrecht.
Deze roman over familie en vriendschap die huidskleur overstijgt, laat zien dat er eind 19e eeuw voorzichtig positieve veranderingen kwamen voor de gekleurde bevolkingsgroep, maar benadrukt tegelijkertijd dat er nog veel obstakels en vooroordelen overwonnen moesten worden. Dit historische verhaal over pijn (uit het verleden), ongelijkheid en vechten voor vrijheid en recht, is net als de voorgaande delen van de serie āDe eerste krokusā opnieuw meeslepend.
Ineke Verbakel –
Mariska –
Het verhaal van Mattie en Liesbeth en hun in die tijd ongewone maar onverbrekelijke vriendschap gaat verder in dit boek wat je meeneemt naar een wereld vol ongelijkheid slechts bepaald door de kleur van je huid. We volgen ook hun kinderen die in vertrouwen op God hun weg gaan door dit leven.
Prachtig geschreven en hierdoor moeilijk weg te leggen omdat je wil weten hoe het verder gaat, ook met hun (klein)kinderen Naomi, Jordan, Sadie en May. Deel 3 in de serie na de boeken ā de eerste krokusā en ” mosterdzaad.”