# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(4 recensies)

Het kersenspoor

Sarah Steele

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Publicatiedatum: 6 april 2022
Jaar: 2022
Uitgever: KokBoekencentrum

Beschrijving

In ‘Het kersenspoor’ van Sarah Steele redt een dappere schooljuf tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van talloze Joodse kinderen. De kersenboomgaard waar zij woont vormt het middelpunt van wat de ‘kersenroute’ genoemd wordt. Via deze route worden de kinderen naar het niet-bezette deel van Frankrijk gesmokkeld. Maar de missie wordt steeds gevaarlijker…

Ruim zeventig jaar later vindt een jonge vrouw een brief van haar overleden grootmoeder, waarna ze op onderzoek uit gaat. Hoe is het afgelopen met de dappere vrouw die zo veel kinderen wist te redden, maar die uiteindelijk zelf ook moest vluchten?

4 recensies/beoordelingen van Het kersenspoor

  1. Marianne

    Marianne

  2. Ineke Verbakel

    Ineke Verbakel

  3. Bojente

    Bojente

    Uit één kersenpit kan een hele boomgaard groeien

    Saint-Michel, 1942: Schooljuffrouw Lucie smokkelt samen met haar man, zus, zwager en enkele goede vrienden Joodse kinderen naar een niet–bezet deel van Frankrijk. De kinderen blijven meestal enkele dagen bij Lucie in huis schuilen, voordat ze de grens over worden gebracht. De kinderloze Lucie raakt aan een van de meisjes gehecht waardoor ze haar niet kan laten gaan.

    Berkshire, heden: Schooljuf Hannah zit tegen een burn-out aan. Haar relatie is verbroken, de verzorging van haar oude vader eist al haar vrije tijd op en op haar werk loopt het ook niet lekker. Wanneer ze een brief vindt van haar overleden Franse oma, besluit Hannah drie weken naar Saint-Michel te gaan.

    Saint-Michel, heden: Hannah logeert in hetzelfde huis als waar Lucie, meer dan 70 jaar geleden, woonden. Samen met de nieuwe eigenaar Sylvie, een achternicht van Lucie, duikt ze in het verleden. Ze ontdekken dat Lucie samen met de grootouders van Sylvie in het verzet zat. Elke dag ontdekken de vrouwen meer informatie. Wanneer ze samen een oud kookboek doorbladeren, vallen de puzzelstukjes opeens in elkaar. De recepten in het boek blijken niet zomaar recepten te zijn. De kersenwijn, galette, kersenjam en clafoutis speelden allemaal een belangrijke rol in Het kersenspoor!

    Sylie’s grootouders Renée en Emil en oudtante Lucie waren belangrijke schakels in het kersenspoor; een route die een verzetsgroep van het Franse platteland gebruikte om Joodse kinderen het land uit te smokkelen. Leden van het verzet brachten kinderen (door hen kersen genoemd) naar Les Cerisiers, het huis van Lucie. In de grote kersenboomgard achter het huis konden de kinderen onbespied buiten spelen. Lucie bracht de kinderen naar de grens waar ze met valse papieren konden oversteken. Renée en Lucie brachten veertien kinderen in veiligheid. Veertien kersen die uit zouden groeien tot eigen een boomgaard!

    Het kersenspoor is een prachtig verhaal over de Tweede Wereldoorlog en het verzet. Maar er komen meer interessante thema’s voorbij in het boek zoals familiegeheimen, familiebanden, vriendschap, bindingsangst, rouwverwerking, goed/kwaad en schuldgevoelens. Zowel Gigi, Hannah als haar vader hadden jarenlang last van schuldgevoelens. Gigi voelde zich schuldig dat ze na de oorlog nooit contact heeft gezocht met Lucie. Hannah en haar vader Hugh voelen zich schuldig aan de dood Hannah’s kleine broertje. Maar Hannah herinnert zich ook steeds meer fouten die ze in haar relatie met haar ex-vriend Jack gemaakt heeft. Wanneer Gigi, Hannah en Hugh over hun gevoelens zouden hebben gepraat, zou het leven een stuk prettiger geweest zijn. Zou de relatie van Hannah en Jack nog te redden zijn?

    De Engelse Sarah Steele is veelzijdig, ze is pianiste, violiste en schrijfster. Het kersenspoor is haar tweede roman. Haar eerste boek The missing pieces of Nancy Moon is nog niet in het Nederlands vertaald. Ik vind de schrijfstijl en indeling van dit boek prettig. De wisselingen in de twee verhaallijnen worden aangegeven door vermelding van een jaartal of het woordje heden. Het boek bestaat uit 38 korte hoofdstukken waar drie kleine sterren steeds een tijdsprong aangeven. Herinneringen en gedachtes van de hoofdpersonen en de inhoud van briefjes zijn cursief gedrukt. Dit alles maakt het verhaal heel overzichtelijk.

    Het verhaal is als een stuk monchou taart; een hard ondergrond, een zoete binnenlaag en heel veel kersen!

  4. Wonder van woorden

    Wonder van woorden

    De Engelse Hannah Stone heeft het momenteel niet makkelijk. Haar relatie met Jack is een jaar geleden stukgelopen en sindsdien kan ze, ondanks dat ze geniet van haar werk als lerares, maar moeilijk haar draai vinden. Bovendien worstelt ze nog altijd met een diepe pijn waar ze al jarenlang onder gebukt gaat en waarover ze niet kan praten.

    In het huis van haar vader vindt Hannah bij toeval een aan haar gerichte brief van haar grootmoeder Gigi, met wie ze een innige band had. Het verzoek van haar oma leidt haar naar het platteland van de Franse Dordogne. Daar hoopt ze antwoorden te vinden op haar vragen, hoewel ze nauwelijks aanknopingspunten heeft. Wie is Lucie Laval, hoe kende Gigi deze vrouw en wat heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Saint-Michel afgespeeld?

    Met ‘Het kersenspoor’ belicht Sarah Steele een (voor mij) onbekend stukje uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: het zuidelijk deel van Frankrijk was tot november 1942 namelijk nog niet bezet door de Duitsers en dus vrij gebied.

    De schrijfster heeft de verschillende tijdseenheden van het verhaal mooi met elkaar vervlochten. Het verleden is haast tastbaar doordat diverse historische plekken en personen ook terugkomen in de hoofdstukken die zich in het heden afspelen. Verlangend om de puzzel compleet te krijgen met alle stukjes informatie die je al lezend bij elkaar vergaart en alles uiteindelijk in het juiste perspectief te zien, blijf je, mede door de aangename en boeiende schrijfstijl, bladzijde na bladzijde omslaan.

    Het boek geeft je een duidelijk beeld van de grote gevaren dat het verzetswerk met zich meebracht voor de dappere en vaak creatieve strijders en bepaalt je bij de vraag: ‘Wat zou jij doen in een dergelijke situatie?’ Het laat je tevens zien hoeveel impact die vreselijke tijd nog kan hebben in het hedendaagse leven. ‘Het kersenspoor’ is een prachtige, meeslepende dual-time roman over moed, je leven riskeren voor anderen, vertrouwen, vriendschap en liefde; een eerbetoon aan alle verzetshelden!

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.091 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.