# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(3 recensies)

Het meisje dat verdween

Els Florijn

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Beschrijving

Ditte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als het gezin Stein in 1943 bericht krijgt dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken – zonder Ditte.

Ditte wordt meegenomen door de huishoudster, in de hoop dat de SD het kleine meisje met rust zal laten. Hun aangenomen dochter Lotte gaat wel mee.
Jaren later komt Lotte terug in het dorp waar ze opgroeide. Lotte beleeft het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het drama: Ditte die werd meegenomen.
Een klein meisje van drie jaar, alleen naar de Schouwburg in Den Haag gebracht, met het eerstvolgende transport meegegaan naar Auschwitz en daar bij aankomst vergast. Een gebeurtenis die diepe, niet uit te wissen sporen heeft nagelaten in hun leven, niet alleen van verdriet, maar ook van schuld, onbegrip, haat en verwijdering.

Monument voor het driejarige Joodse meisje Ellie Frank. De feiten:
Hartog en Jacoba Frank-van Dijk, wonend te Lienden, besluiten in 1943 om onder te duiken. Hun driejarig dochtertje Ellie laten ze achter bij Judith van de Berg, de huishoudster. Hun twaalfjarige pleegdochter Elisabeth Dasberg gaat wel met hen mee.
Iedereen in de omgeving weet dat Ellie een Joods meisje is, maar Hartog en Jacoba hopen dat ze met rust gelaten zal worden omdat ze nog zo jong is en niet gezond.
Helaas. De burgemeester van Lienden, burgemeester Kamp, durft het niet aan om zijn mond over het Joodse meisje te houden en licht de SD in. Anderhalve week nadat Ellie bij Judith van de Berg gekomen is, wordt ze opgehaald en naar Den Haag gebracht. Vandaar naar Westerbork, waar ze met het eerstvolgende transport naar Auschwitz is gebracht. Daar is ze onmiddellijk na aankomst vergast.
Andere tijden maakte naar aanleiding van deze gebeurtenissen een indrukwekkende documentaire, getiteld De andere familie Frank. Deze film is meer dan 700.000 maal gekeken en is nog steeds te zien.
De persoonsnamen in Het meisje dat verdween zijn fictief. De roman bevat foto´s en originele documenten.

3 recensies/beoordelingen van Het meisje dat verdween

 1. Tannie

  Tannie

  Een prachtig boek om te lezen
  Je leest het in een adem uit!

 2. Thirza

  Thirza

  Een indrukwekkend boek over de Tweede Wereldoorlog van Els Florijn.
  Na lange tijd krijgt Lotte, die als pleegkind is opgegroeid bij de familie Stein, een zusje: Ditte.
  Als de familie midden in de oorlog moet vluchten, wordt de driejarige Ditte, zonder dat Lotte het weet, achtergelaten…
  Lotte kan het haar ouders niet vergeven dat ze haar zusje achter hebben gelaten, hoewel ze nog hoop heeft dat ze Ditte na de oorlog terug zal zien.
  Dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat het nog indringender maakt. Er zijn stukjes uit het boek uit het perspectief van Ditte vertelt, wat het erg aangrijpend maakt. Je leest haar eenzaamheid en het raakt je diep.
  Voor de mensen die dit boek nog niet kennen, lees het zeker!

 3. Martijn

  Martijn

  Ze is minder bekend dan Anne Frank, maar ze delen eenzelfde achternaam en levenslot. Toen schrijfster Els Florijn het verhaal over het meisje Elly Frank hoorde, liet het haar niet meer los en ging ze op onderzoek uit. Daar rolde uiteindelijk de roman Het meisje dat verdween uit, een fijngevoelig geschreven verhaal over hoe een Joods gezin uit de Betuwe door de oorlog uit elkaar wordt gerukt.

  De twaalfjarige Lotte groeit op als pleegdochter van het echtpaar Stein, in een dorpje in de Betuwe. Als niemand het meer verwacht, krijgen haar pleegouders nog een kind, Ditte, net na het uitbreken van de oorlog. Gedurende enkele jaren kan het gezin in relatieve rust leven, ondanks dat het leven hen op steeds meer terreinen beknot wordt. Pas als er een brief komt waarin ze worden opgeroepen om zich te melden voor transport naar een concentratiekamp, besluit vader Paul om onder te duiken. In alle haast wordt een adres geregeld. Maar omdat ze bang zijn dat de kleine Ditte het onderduiken zal bemoeilijken, en ze niet verwachten dat de Duitsers een kindje iets zullen aandoen, vragen ze of de huishoudster haar een tijdje wil opvangen.

  Met z’n drieën gaan ze op weg naar een boer, waar ze enkele maanden kunnen blijven. Dan raakt echter het geld op, en worden ze er zonder pardon uitgestuurd. Wanhopig kloppen ze uiteindelijk bij een pastoor aan, na een barre tocht over de rivier en na vervolgens nog kilometers te hebben gelopen.

  In de jaren dat ze vervolgens bij de pastoor in huis wonen blijven hun gedachten teruggaan naar Ditte, en of het wel zo’n goede beslissing was om haar alleen achter te laten, onder de hoede van de huishoudster. Vooral Lotte heeft het er moeilijk mee, en dit drijft een wig tussen haar en haar ouders, een wig die ook na de oorlog nog zijn gevolgen zal blijven houden.

  Afwisselend beschrijft de auteur wat Lotte en Ditte meemaken. Van Ditte weet je van te voren al dat de afloop niet goed zal zijn. Door de ogen van de kleine peuter komt de oorlog extra diep binnen. Tussen hoop en vrees leeft ze, de hoop dat ze naar Lotte en papa en mama terug zal gaan, maar tegelijk de vrees dat ze steeds verder van hen verwijderd raakt. Verschillende mensen ontfermen zich gedurende de lange reis naar Auschwitz over het kind, maar nergens vindt ze de rust en geborgenheid die ze van Lotte en hun ouders kende.

  Ook bijzonder treffend in deze vrij korte roman is dat je meevoelt hoe de gebeurtenissen hun invloed hebben op de verschillende leden van het kleine gezin. Ze trekken zich eigenlijk allemaal terug in hun eigen leefwereld, moeder zoekt steun bij een hervonden interesse in het katholieke geloof waar ze in haar jeugd mee kennismaakte, vader in het geloof van zijn voorvaderen en Lotte zoekt de kracht in zichzelf, terwijl ze ondanks dat wel blijft verlangen naar aandacht en liefde van haar pleegouders.

  Het meisje dat verdween is absoluut een aanrader wanneer je houdt van zorgvuldig opgebouwde romans die de impact van de Tweede Wereldoorlog weer even heel dichtbij brengen. Het verhaal wordt met oog voor detail – maar waar nodig ook in grove lijnen – verteld en laat je meevoelen met de onzekerheid, angst en hoop waar tallozen mee kampten tijdens en vlak na de oorlogsjaren.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.093 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.