# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(1 recensie)

Het rupsenhuis

Jeanine de Vries

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Publicatiedatum: 5 juli 2022
Jaar: 2022

Beschrijving

Een historische roman die zich afspeelt in achttiende-eeuws Franeker, waar een vrouw wanhopig terugverlangt naar haar oude baan bij het botanisch atelier van Maria Sibylla Merian.

In ‘Het rupsenhuis’ van Jeanine de Vries komt de Amsterdamse Jael door schulden van haar man in Friesland terecht, in het onbekende Franeker. Ze voelt zich doodongelukkig en wil nog maar één ding: terug naar het botanische atelier in Amsterdam. Daar werkte ze als atelierhulp van de beroemde Maria Sibylla Merian.

Maar wat ze ook probeert, het lukt Jael niet om als vrouw alleen terug te reizen. De Zuiderzee wordt haar vijand en het atelier lijkt verder weg dan ooit. Maar Jael geeft de moed niet zomaar op.

1 recensie/beoordeling van Het rupsenhuis

 1. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  ‘Het rupsenhuis’ vertelt het schrijnende relaas van een 18e-eeuwse vrouw die gedwongen wordt huis en haard te verlaten, niet wetend of ze haar geliefden zal weerzien. Het is een tijd waarin vrouwen weinig rechten hadden – alleen reizen per boot was bijvoorbeeld niet toegestaan – en Jael ondervindt dat aan den lijve: haar pogingen om naar Amsterdam terug te varen worden keer op keer gedwarsboomd. Haar diepe wanhoop en uitzichtloosheid stralen van de bladzijden af.

  Maar er zijn meer moeilijkheden op haar pad. Haar huwelijk is niet meer wat het geweest is; Leib is enkel met zichzelf bezig en ze vermoedt dat hij dingen voor haar verzwijgt. Ook ervaart ze veel liefdeloosheid van haar gereformeerde buren in Franeker. Er is geen tolerantie voor andersgelovigen en de minachting is voelbaar. Dit alles maakt het boek nogal zwaarmoedig, vooral omdat lichtpuntjes ontbreken.

  De schrijfstijl vond ik voornamelijk beschrijvend en aanvankelijk niet zo aansprekend. Langzaam maar zeker wordt het verhaal echter pakkender. Jaels achtergrond, Joodse gebruiken en feesten, oude ambachten, de botanica en het boeiende levenswerk van Maria Sibylla Merian – een unieke prestatie als vrouw zijnde begin 18e eeuw en ik had graag meer over haar gelezen – en Jaels rol daarin, laten het tijdperk tot leven komen. De interessante historische details plus een vleugje spanning en mysterie, temperen enigszins de melancholiek.

  Deze roman over eenzaamheid, gemis en strijd, zoomt in op het harde bestaan van een vastberaden en moedige vrouw in 1710. Een triest drama van Hollandse bodem.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.128 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.