# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(5 recensies)

Het schooltje van Auschwitz

Mario Escobar

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Jaar: 2019
Uitgever: Kok

Beschrijving

“Het schooltje van Auschwitz’ van Mario Escobar is het waargebeurde verhaal van een vrouw die vrijwillig op de trein stapte en hoop bracht naar een van de donkerste plekken op aarde.
Berlijn, 1943. Als haar Roma-man en -kinderen worden weggevoerd, weigert de Duitse Helene Hannemann hen in de steek te laten en wordt ze samen met de rest van het gezin gedeporteerd naar Auschwitz. In het zigeunerkamp werkt ze als verpleegster onder de leiding van kamparts Josef Mengele, die haar opdraagt een schooltje te starten. Hoewel het niets meer is dan nazi-propaganda en een dekmantel voor Mengeles gruwelijke medische experimenten, is Helene met haar schooltje een lichtpuntje in een verder inktzwarte wereld.
Een aangrijpende Tweede Wereldoorlog-roman over de betekenis van hoop.
“”Het schooltje van Auschwitz” grijpt je en laat je niet meer los.’ – Irma Joubert, auteur van “Het meisje uit de trein’

5 recensies/beoordelingen van Het schooltje van Auschwitz

 1. Bojente

  Bojente

  Escobar schreef het waargebeurde verhaal van de Duitse Helene Hannemann. Helene is getrouwd met Roma Johann. Wanneer Johann en hun vijf kinderen naar Auschwitz worden gedeporteerd, voegt ze zich bij hen. Nooit, maar dan ook nooit zal ze haar kinderen verlaten……

  In het zigeunerkamp van Birkenau krijgt Helene van kamparts Jozef Mengele de opdracht een schooltje op te richten. Voor Mengele is het schooltje een dekmantel voor zijn afschuwelijke kinderexperimenten. Voor Helene en haar helpsters een kans om vele onschuldig kinderen te redden. De kinderen krijgen aandacht, voedsel, leermiddelen en speelgoed. Helene blijft bij de kinderen tot het schooltje moet sluiten. Nooit, maar dan ook nooit zal ze haar kinderen verlaten…….

  Dit is echt een verhaal wat vertelt moet worden! Wat een moedige vrouw was Helene. Escobar belicht in het boek kanten van Auschwitz die nog niet zo uitgebreid besproken zijn, zoals het schooltje, het leven van zigeunerkinderen en de rol van vrijwillige Duitse gevangenen. Escobar schrijft prachtig beeldend. Al lezend zag ik het schooltje voor mijn ogen verschijnen. Wat ik erg fijn vond, is dat hij Mengele’s experimenten wel noemt, maar niet tot in detail beschrijft. Hierdoor is het boek ook toegankelijk voor jongere lezers.

 2. RiaN

  RiaN

  Helene Hannemann gaat vrijwillig op transport (1943), als haar gezin wordt weggevoerd.
  Haar man is Roma, zijzelf is een Duitse.
  Ze komen in Auschwitz terecht, daar zet zij zich in voor de kinderen, zij biedt hen hoop op deze plaats, waarvan je ondanks dat dit niet beschreven wordt tòch aanvoelt dat het een en al ellende is.
  Dit boek is gebaseerd op ware gebeurtenis.

 3. Lotte

  Lotte

  Dit boek gaat over een vrouw die vrijwillig op transport gaat.
  Ze mag in Auschwitz een schooltje oprichten voor de kinderen daar.
  Om hen nog een sprankje plezier te geven op een van de donkerste plekken op aarde.
  Ze is een inspiratievolle vrouw en zeker een aanrader om te lezen!

 4. Hennie Weijs

  Hennie Weijs

 5. Elise

  Dit boek gaat over een Duitse vrouw die getrouwd met een man van Roma afkomst. Haar man en kinderen worden naar Auschwitz gebracht en zij gaat mee ondanks dat ze Duits is. Helene valt in de smaak bij arts Mengele en krijgt de opdracht een schooltje voor kinderen op te zetten in het kamp. Ze weet niet wat het uiteindelijke doel is maar weet wel dat de artsen geen goede bedoelingen hebben. Het boek beschrijft geen nare details maar je voelt zeker aan dat het er erg ellendig is.
  Wat een ongelooflijk moedige vrouw die vecht voor (haar) kinderen om een beetje verlichting te geven op een diep duistere plek.
  Het slot van het boek zag ik niet aankomen maar maakte Helene nog moediger!

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.092 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.