Beschrijving
Hoe de bij haar vleugels kreeg van Susan Carol McCarthy is een historische roman die zich afspeelt in de Verenigde Staten van de jaren vijftig. Het is een krachtige roman over racisme door de ogen van een twaalfjarig meisje. De roman is gebaseerd op historische gebeurtenissen en belicht de menselijke kant van “het grote verhaal’.
De twaalfjarige Reesa komt met haar familie in het Zuiden wonen, in een dorp waar haar vader sheriff is maar waar “De Klan’ regeert. Als haar beste vriend vanwege zijn huidskleur wordt omgebracht, zijn Reesa en haar ouders kapot van verdriet ā maar ook woedend over de misstanden en hun onmacht om daar iets aan te doen. Samen bedenken ze een hachelijk plan om het onrecht een halt toe te roepen en de Klan voor het blok te zetten. Zal het hen lukken het recht te laten zegevieren?
Susan Carol McCarthy schreef drie romans, die veel waardering ontvingen. Haar boeken zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen en schetsen de menselijke kant van “het grote verhaal’. Susan woont en werkt in CaliforniĆ«.
Wonder van woorden –
Tussen de sinaasappelbomen van Orange County, Florida, voltrok zich in de jaren ā50 van de vorige eeuw een verschrikkelijk drama. De Ku Klux Klan pleegde een serie racistische aanslagen – aanvankelijk gericht tegen zwarten, later ook tegen Joden en katholieken – die van kwaad tot erger ging. Het schokkende is dat de plaatselijke en regionale overheid er niets aan deed. De FBI stelde uiteindelijk een onderzoek in, maar bevond zich in een impasse: ze was namelijk niet bevoegd om deze geweldplegingen te bestraffen, omdat het onder staatsrecht viel. Susan Carol McCarthy beschrijft in deze aangrijpende, op waarheid gebaseerde roman het leven tijdens deze onstuimige periode.
De strijd van een blanke familie voor gerechtigheid voor hun vrienden, wordt prachtig invoelend weergegeven, met alle kolkende emoties die daarbij kwamen kijken, zoals angst, machteloosheid, boosheid en (geloofs)twijfel. Het is verbijsterend om te beseffen hoe diepgeworteld en wijdvertakt racisme en discriminatie was (en is), hoe het generaties lang werd doorgegeven en gevoed. Ondanks de zware thematiek voelt het verhaal door de subtiele humor en luchtige scĆØnes, maar vooral door het geloofsvertrouwen, de hoop en volharding van de zwarte bevolking – in deze tijd ontstond de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging – niet deprimerend aan. Een knap staaltje werk.
Bepaalde namen en termen die in dit boek voorkomen zijn waarschijnlijk met name bekend in de VS. Voor mij waren ze eigenlijk nietszeggend, waardoor het wat afstand schiep tijdens het lezen. Maar dat is dan ook het enige minpuntje aan dit verder boeiende, levendig vertelde verhaal met actuele themaās – waarin mooie metaforen en lessen die je aan het denken zetten zijn verwerkt – over een heftige periode uit de Amerikaanse geschiedenis. Een krachtig literair debuut over raciale haat, vechten voor recht, gelijkheid en waarheid en de buitengewone moed van gewone mensen!