# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(1 recensie)

Kind van het water

Marianne Witvliet

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een boekenbon van 25,- euro!

Beschrijving

Nina Dodaars denkt zich ontworsteld te hebben aan de opvoeding van haar ongehuwde moeder, een eenvoudige werkster. Grootouders van Nina’s moeder vertrokken rond 1900 met paard en wagen, waarop zowel de inboedel als het gezin paste, van de Zeeuwse eilanden naar Rotterdam, om werk te zoeken. Geld dat Nina’s vader haar naliet op voorwaarde dat hij onbekend bleef, geeft haar de gelegenheid om te studeren. Van haar vader weet Nina niet meer dan dat hij een van de broodheren van haar moeder was, en bovendien een vermogende burger. Ze trouwt met Stan Kaváfis, een chirurg in opleiding, en vervreemdt meer en meer van haar ouderlijk huis. Als Nina’s moeder overlijdt, lijkt ineens het laatste fundament onder haar leven weg te vallen. Ze gaat op zoek naar de totaal verschillende werelden van haar gelovige moeder en haar onbekende vader. Een ontdekkingstocht naar ware liefde en opoffering, tegen het schitterende decor van het naoorlogse leven in een oude Rotterdamse havenwijk. Trouw over Kind van het water: ‘Doorvoelde roman over een Rotterdamse die haar milieu is ontgroeid, maar na het sterven van haar moeder, die werkster was, op zoek gaat naar haar roots. ‘Zwijgend vertelden de versleten handvatten, het verveloze naaldenkokertje (…) wat mijn moeder in haar leven aan werk had verzet’.

1 recensie/beoordeling van Kind van het water

 1. Martijn

  Martijn

  De schitterende roman Kind van het water heeft als motto een tekst uit Spreuken. ‘Zoals water het gezicht weerspiegelt, zo weerspiegelt het hart de mens.’ Dat thema van spiegeling, zowel in water als in het hart, speelt in de hele roman een rol van betekenis. Over hoe onzichtbare lijnen je verbonden kunnen houden met het verleden.

  Beth Dodaars groeit op als kind van een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd. Ze wonen in een achterbuurt in de Rotterdamse haven, haar moeder Kee verdient de kost als hulp in de huishouding. Dag in dag uit slooft ze zich uit, thuis en op haar werk, een onophoudelijke cadans, zonder klagen, maar met weinig lichtpuntjes of onderbrekingen. Ondertussen verkent de dromerige Beth de haven, samen met enkele jongens uit de buurt, de weinige vrienden die ze maakt. Op school houdt ze zich stil, gebukt onder de schande van haar moeder, die haar buiten een huwelijk om kreeg.

  Wonder boven wonder kan ze ondanks de armoede verder leren, en na de middelbare school keert ze zich al snel af van deze benauwende omgeving, van haar moeder en van haar rotsvaste geloof. Ze wordt verliefd op een man die niet geschikt wordt geacht door haar moeder, ze trouwt met hem, en het contact tussen Beth en haar moeder beperkt zich tot een minimum. Maar na enkele jaren begint er iets te wringen in de relatie tussen Beth en haar man Stan. Over iets belangrijks hebben ze nog nooit gesproken, en blijken ze uiteindelijk van mening te verschillen. Beiden zoeken ze afleiding in hun werk, maar niet lang daarna wordt duidelijk dat ze op twee sporen naast elkaar verder gaan, en langzaam van elkaar afbuigen. De aftakeling van haar moeder doet Beth ineens weer terugkeren naar het verleden. Gaandeweg blijkt dat ze meer gemeenschappelijk met haar moeder heeft dan ze dacht.

  Kind van het water is een beeldende roman vol symboliek die je een intiem inkijkje geeft in het leven in de Rotterdamse haven van net na de oorlog. Je ziet als het ware de meeuwen vliegen, je hoort de bedrijvigheid, je ruikt het water. Maar bovenal laat de roman de complexiteit van familie- en vriendschapsbanden zien. En dat niemand ooit volledig gekend wordt, dat je altijd maar een deel van iemand ziet. Er is niet één Beth, één Kee, ze hebben allebei meerdere gezichten, meerdere portretten. En wat de een als vanzelfsprekend ervaart, is voor de ander bijzonder.

  Marianne Witvliet neemt je met haar boek mee in een aangrijpende maar hoopvolle familiegeschiedenis. Vooral de hoofdpersonages komen erg goed uit de verf, dit zijn personen van vlees en bloed die gaandeweg een boeiende ontwikkeling doormaken. Dat geldt misschien iets minder voor het personage Stan, van wie bijvoorbeeld niet helemaal duidelijk wordt waarom Beth zich zo tot hem aangetrokken voelde. Tegelijk is zijn personage waarschijnlijk bewust wat schimmig gehouden, omdat de toch wat verrassende ontknoping zo begrijpelijker wordt. Een aanrader voor wie houdt van degelijk gecomponeerde romans met een diepe lading.

Voeg een recensie of beoordeling toe

Ontvang gratis boekentips van christelijke boeken

Abonneer je op onze nieuwsbrief met boekentips. Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacystatement.