# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(3 recensies)

Laatste nacht

Els Florijn

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Jaar: 2011
Categorie:

Beschrijving

Steven is 28 jaar als zijn vrouw sterft en hij achterblijft met twee kleine kinderen. Zijn belofte aan zijn vrouw om niet te hertrouwen gijzelt hem en zijn kinderen. Als Steven en zijn zoon Alex – in een poging dichter bij elkaar te komen – samen op vakantie gaan wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de kloof tussen hen beiden geworden is. Laatste nacht is een roman over wantrouwen, maar tegelijk over sterke wederzijdse betrokkenheid, over de onmogelijkheid te zeggen wat er gezegd moet worden, en over een verbondenheid die niets anders oplevert dan eenzaamheid.

3 recensies/beoordelingen van Laatste nacht

 1. RiaN

  RiaN

  Steven Goudswaard is de hoofdpersoon van Els Florijns roman ‘Laatste nacht’,
  Hij heeft zijn vrouw voor haar sterven beloofd niet te zullen hertrouwen.
  Maar Steven heeft het daar erg moeilijk mee.
  Het contact, met een fijne buurvrouw die goed voor zijn 2 kinderen zorgt lijdt hieronder.
  Met zijn zoon gaat hij op vakantie, hij hoopt tot een beter contact met hem, Alex te komen.
  Dat verloopt stroef.
  Steven schrijft dan een brief aan zijn zoon.

  Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel gaat over het overlijden van Stevens vrouw Martha.
  Het tweede deel speelt jaren later.

 2. Christine

  goed boek, k heb hem voor mijn boekverslag voor Nederlands gelezen en heb een 8,9!! Maar verder over het boek vond ik het een leuk boek en ik wilde steeds verder lezen en ik vind dit een van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen.

 3. Martijn

  Martijn

  De wens van je stervende vrouw, hoe kun je je daar nu niet aan houden? Voor de hoofdpersoon in de debuutroman van Els Florijn, uit 2003 al weer, hangt die laatste wens als een molensteen om de nek. Nooit meer een ander, na haar?

  De jonge Steven ontmoet zijn toekomstige vrouw Martha in een boekhandel, hij als klant, zij als medewerker. Niet dat ze daar per se hoeft te werken, dankzij een rijke erfenis van haar opa heeft ze niets te wensen. Maar heel de dag thuis zitten, dat is ook niets. “In dit baantje kan ik mijn eigen gang gaan. Niemand die me op de vingers kijkt.” In het vervolg blijkt dat dit kenmerkend is voor Martha, het in zichzelf gekeerde, een eigen plan trekken in het leven. Zelfs zo erg dat je het in eenvoudige termen ook wel egoïsme zou kunnen noemen. Maar waarom is ze zo geworden? Dat wordt eigenlijk nergens echt duidelijk. Wel wat voor consequenties haar opstelling en karakter hebben op de levens van degenen die achter blijven, Steven en zijn twee jonge kinderen Alex en Sari.

  Want Steven blijft op 28-jarige leeftijd alleen met zijn herinneringen en verdriet over de vroegtijdige dood van zijn vrouw. De jaren vorderen, maar in zijn gedachten blijft hij altijd de man van Martha, de man van de 25-jarige Martha om precies te zijn. Ondertussen groeien zijn kinderen op. Steven doet zijn werk als vader nauwgezet, maar zonder emotie, zonder gevoel, zo lijkt het. Hij sluit zich zelfs af voor een lichtpuntje dat hun levens binnenstraalt, in de gestalte van Judith, een jonge vrouw die bij hen in de straat komt wonen.

  De roman Laatste nacht is deels geschreven in de vorm van een brief van Steven aan zijn zoon Alex, waarin hij probeert onder woorden te brengen waar het mis is gegaan in hun relatie, en waarom het liep zoals het liep. Tussendoor krijgen we glimpen uit het leven van hen te zien, en blikt Steven soms ook terug op zijn eigen kindertijd.

  Na het lezen van de roman blijf je als lezer met behoorlijk wat vragen achter. Waarom viel Steven eigenlijk destijds zo onverbiddelijk voor de mysterieuze Martha? Wie ze was, en wat precies de aantrekkingskracht was tussen hen beiden wordt niet opgehelderd, in elk geval niet vanuit de kant van Steven. Was het een reactie op zijn ouders, die hem liever met iemand anders hadden zien trouwen? En waarom hield Steven zo nauwgezet vast aan de belofte die hij zijn stervende vrouw deed, ook nadat hij erachter kwam hoe ze werkelijk over hem dacht?

  Laatste nacht is ondanks – of misschien wel dankzij – die losse eindjes een intrigerende roman over gezinsrelaties en het voorbijgaan van de tijd. Een boek waarin de hoofdpersonen elk opgesloten lijken in hun eigen wereld, waarbij ze de sleutel missen om de deuren naar andere werelden te openen.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.093 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.