# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(1 recensie)

Laatste wagon

B. Nijenhuis

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Jaar: 2014
Uitgever: Kok
Categorie:

Beschrijving

‘Laatste wagon’ is misschien wel de mooiste roman die B. Nijenhuis heeft geschreven. Ter ere van zijn honderdste geboortejaar hertaalde zijn biograaf Hans Werkman dit bijzondere verhaal. De 24-jarige Tampy Burgerheem staat alleen op de wereld, zonder mensen, zonder God. Haar ouders zijn omgekomen tijdens het bombardement op Rotterdam. Angst en verlatenheid doen haar hunkeren naar liefde en maken haar kwetsbaar, vooral als zij verzeild raakt in de wereld van misdaad. Het brengt haar tot de wanhopige vraag of haar leven nog wel zin heeft. Zal Gods trein doorrijden zonder haar mee te nemen? B. Nijenhuis (1914-1972) doorbrak in de jaren ’50 met zijn boeken, zoals ‘Dossier 333’ en ‘De tornado’, de traditie van brave christelijke streekromans. Vandaag de dag geldt hij nog steeds als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw.

1 recensie/beoordeling van Laatste wagon

  1. Jorieke

    Het boek ´Laatste wagon´ van B. Nijenhuis is een prachtig geschreven boek. Het heeft een heel diep karakter door de uitgebreid beschreven gevoelens en gedachten van hoofdpersoon Tampy. Zij leidt een moeilijk leven door haar droevige verleden. Ze is een heel gevoelige vrouw. Veel mannen in het boek worden op haar verliefd. En als ze denkt de liefde van haar leven gevonden te hebben, haalt haar verleden haar weer in. Ze blijft het moeilijk hebben met haar verleden. Ze bezoekt verschillende psychologen, maar die kunnen haar niet helpen. Ze wil zelfmoord plegen. Uiteindelijk blijkt: Alleen God kon haar helpen.

    Hoewel het boek in ouderwetse taal is geschreven en het best veel moeite kost om het goed te kunnen lezen, kun je je toch goed verplaatsen in de hoofdpersoon. Omdat haar gevoelens en gedachten erg uitgebreid worden beschreven, leef je met de hoofdpersoon mee. Het lijkt onmogelijk voor Tampy om nog verlost te worden van haar problemen. Maar toch kan ze haar verleden achter zich laten en leven. Als ik dan nog mee mag, dan in de laatste wagon.

    Voor de tijd waarin B. Nijenhuis dit boek schreef, is dit boek heel vooruitstrevend. Dergelijke romans waarin je zo goed met de hoofdpersoon kunt meeleven, waren zelden tot nooit eerder getoond. Absoluut een aanrader!

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.060 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.