# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(2 recensies)

Lichtval

Marianne Grandia

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Jaar: 2019
Uitgever: Kok
Categorie:

Beschrijving

“Lichtval’ van Marianne Grandia is een novelle over de kwetsbaarheid van liefde, die je aan het denken zet: wil ik gelukkig worden of een ander gelukkig maken? Na veertien jaar huwelijk staan Thijs en Jolanda niet langer naast maar tegenover elkaar. Een ingrijpende verandering op het werk van Thijs zet de boel op scherp. Beiden staan voor een keuze, die niet goed uitpakt. Thijs vertrekt naar Groningen, Jolanda blijft in Brabant, samen met hun kinderen. In de aanloop naar de eerste afspraak met een mediator die hen zal helpen met het regelen van de scheiding, blikken Thijs en Jolanda allebei vanuit hun eigen emoties op hun huwelijk terug. Waar en wanneer zijn ze elkaar kwijtgeraakt? En is er nog een weg terug?

2 recensies/beoordelingen van Lichtval

 1. Emmy Schuhmacher

  Emmy Schuhmacher

 2. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  Thijs en Jolanda zijn veertien jaar getrouwd als de barsten in hun huwelijk scheuren beginnen te worden. Het bedrijf waar Thijs werkt verkeert in zwaar weer en er volgen grootscheepse veranderingen die (indirect) verstrekkende gevolgen hebben voor het gezin; Thijs besluit in Groningen te gaan wonen en Jolanda blijft met hun drie kinderen in Den Bosch.

  Thijs en Jolanda worden nu beiden op zichzelf teruggeworpen. Toelevend naar de afspraak met een mediator die met hen de zaken rondom de scheiding zal regelen, krijgen ze de tijd om het leven dat ze samen leidden onder de loep te nemen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Is er nog een tweede kans mogelijk voor hen?

  Vertelt vanuit het wisselende perspectief van Thijs en Jolanda ontvouwt de schrijfster in deze novelle het verhaal van een huwelijk dat dreigt te stranden. Beide hoofdpersonen hebben verwachtingen en verlangens en zien de (vele) tekortkomingen van de ander; op den duur zijn hun gesprekken – op het laatst steeds meer discussies en verwijten – echter verstomd tot een ongemakkelijk stilzwijgen.

  Er hoeft dus niet per se iets ‘groots’ te gebeuren waardoor een huwelijk of relatie op de klippen dreigt te lopen. Kleine irritaties, kleine ruzies, elkaar niet begrijpen: het zijn kleine dingen die op zichzelf wellicht overkomelijk zijn, maar wanneer ze zich opstapelen en niet opgelost of uitgepraat worden, grote schade kunnen aanrichten.

  En dat geeft aan hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven. Heb oog voor de ander, toon interesse en luister oprecht. Liefhebben is niet voor niets een werkwoord: het laat zien dat beide partijen zich zullen moeten inzetten voor een relatie. Tevens wijst de schrijfster op het belang van God betrekken in je huwelijk; een drievoudig snoer is immers niet snel te breken.

  Marianne Grandia heeft ‘Lichtval’ prachtig en met gevoel geschreven. Ze weet in dit korte verhaal levenslessen mee te geven die in principe van toepassing kunnen zijn op elke relatie (niet enkel een liefdesrelatie). Een novelle met een mooie boodschap die tot nadenken stemt!

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.092 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.