# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(1 recensie)

Lysbeth

Marlies Medema

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Publicatiedatum: 18 april 2023
Jaar: 2023

Beschrijving

Adembenemend portret van een koopmansvrouw

In Lysbeth van Marlies Medema raakt Lysbeth, een rijke Amsterdamse koopmansvrouw, tegen haar wil verzeild in een politiek conflict. Het verscheurt haar en dreigt haar familie uiteen te drijven. Haar man, Rem, is een belangrijke remonstrantenleider, terwijl haar broer Jan die haar heeft grootgebracht fel contraremonstrant is.

Als honderd jonge contraremonstranten hun huis overvallen, dreigt Lysbeth alles te verliezen. Ze zint op wraak om de machthebbers het zwijgen op te leggen. Maar als het stadsbestuur haar man wil oppakken voor hoogverraad, moet ze vechten voor haar leven.

Lysbeth is gebaseerd op grondige research en geschreven op basis van ware gebeurtenissen uit het leven van Lysbeth Philipsdr. de Bisschop (1566-1652).

1 recensie/beoordeling van Lysbeth

  1. Wonder van woorden

    Wonder van woorden

    Na ‘Papieren paradijs’ zet Marlies Medema opnieuw een sterke vrouw in de schijnwerpers, ditmaal een Amsterdamse koopmansvrouw. De roman speelt zich af tijdens het Twaalfjarig Vredesbestand met de Spanjaarden (1609-1621). In diezelfde periode ontstond er ruzie tussen protestanten onderling over de predestinatieleer, waarbij de kwestie (vooral) draaide om het feit of de mens een vrije wil heeft (remonstranten) of niet (contraremonstranten). Het conflict ging de geschiedenis in als de Bestandstwisten.

    Ik moest even in het verhaal komen, maar toen het me eenmaal pakte, liet het me niet meer los. Het is knap hoe de schrijfster Lysbeth en de 17e eeuw tot leven weet te wekken, waar het oud-Hollandse taalgebruik zeker aan bijdraagt (de verklarende woordenlijst is een welkome aanvulling; alleen jammer van een enkele vloek). Lysbeths angsten en twijfels, maar ook haar moed en vastberadenheid komen duidelijk tot uiting. Naast de tweespalt op geloofsgebied lees je ook (zijdelings) over de onvrede onder het volk, vriendjespolitiek, de pest, de handel en de bloeiende economie, en dat maakt het boek gevarieerd en interessant.

    ‘Lysbeth’ vertelt het op waarheid gebaseerde en veelbewogen levensverhaal van een vrouw die het slachtoffer werd van godsdiensttwisten in de Gouden Eeuw en laat zien hoe mensen hun leven waagden voor hun overtuigingen. Een turbulent en boeiend stukje Nederlandse historie.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.106 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.