# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(4 recensies)

Mara

Lisette van de Heg

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Jaar: 2009
Uitgever: Vuurbaak

Beschrijving

De 16-jarige Mara wordt in 1931 door haar stiefvader op de boot gezet naar Vlissingen. Haar zwangerschap moet verborgen blijven voor de dorpelingen en om de goede naam van haar familie te redden wordt ze naar haar tante gestuurd die op de voorouderlijke boerderij woont.
Op die eenzame plek wacht Mara, afgesneden van de wereld om haar heen, op de geboorte van een baby die ze nooit gewenst heeft.

Kan haat liefde worden? Ik heb altijd gedacht dat het onmogelijk is. Maar misschien, misschien is er een kleine kans…

Wat blijft er over voor een jonge vrouw die geen ouderlijk huis meer heeft, die haar vertrouwen in mensen heeft verloren, een vrouw die geen verwachtingen meer heeft van haar toekomst. Een vrouw die alleen in deze wereld lijkt te staan?

4 recensies/beoordelingen van Mara

  1. Gied

    Ik vond het een geweldig goed boek. Hoewel ik veel thrillers lees en het ene boek na het andere had ik nu geen behoefte om meteen weer een boek te gaan lezen. Mara speelde steeds weer door mijn hoofd. Je weet dat zulke dingen echt gebeurd kunnen zijn.

  2. lezer van dit boek

    wat een indrukwekkend boek is dit! als je het leest, zou je bijna denken dat je zelf Maria bent. wat is het verschrikkelijk, gelukkig is het fictie. maar om in te denken dat er echt mensen op de wereld leven die dit soort verschrikkelijke dingen moeten meemaken..

  3. Dalphianne van der Meer

    erg goed boek! aangrijpend ook.

  4. Martijn

    Martijn

    Mara, bitterheid. Misschien een wat bijzondere naam voor een kind, maar niet voor het kind van de 16-jarige Maria. Met veel gevoel beschrijft Lisette van de Heg in haar debuutroman uit 2009 het leven van een nog jonge vrouw die door haar ouders wordt verbannen naar een tante om daar te bevallen van haar kind. In de afzondering leert Maria noodgedwongen los te komen van haar moeder en stiefvader, en moet ze verwerken wat er de afgelopen jaren in haar leven is gebeurd.

    Het is 1931. In het holst van de nacht wordt Maria door haar stiefvader, de dominee, op de boot naar de overkant gezet. Vandaar, vanuit Vlissingen, zal ze met de trein de lange reis naar Velp in haar eentje ondernemen. Het is tien jaar geleden dat ze er voor het laatst was, toen ze er woonde met haar moeder, nadat haar vader was overleden. Onder haar kleding is nu haar opzwellende buik nog nauwelijks zichtbaar voor buitenstaanders. Haar kind moet ze in ballingschap verwekken, zodat haar schande niet bekend wordt voor haar dorpsgenoten. Ze is immers de stiefdochter van de dominee.

    Nieuwsgierig, maar ook een beetje angstig, kijkt ze uit naar het moment waarop ze haar tante weer zal zien. Hoe zal zij reageren op haar zwangerschap, hoe zal het leven de komende maanden op de boerderij verlopen? De hernieuwde kennismaking is hartelijk: haar tante lijkt weliswaar erg veel op haar moeder, maar ā€œhet was alsof ik naar een levendige weergave van moeder keek, alsof moeder niet meer was dan een portret op een linnen doek. De kleuren waren perfect en de details klopten, maar het leven, het licht kon niet gevangen worden door het linnen.ā€

    Maar ondanks de warme ontvangst en de gemoedelijkheid van het leven op de boerderij blijft op de achtergrond sluimeren waarom ze hier is. Haar buik groeit, maar ook haar opstandigheid. Ze wordt gekweld door herinneringen aan wat er in het verleden gebeurd is, waarom ze zwanger is. Dat heeft zo zijn weerslag op de contacten, ze zondert zich af op de boerderij, ondanks de toenadering die de plaatselijke jonge dominee Reijer zoekt.

    Mara is het bittere verhaal van misbruik en de bijbehorende doofpot, zoals dat vroeger gebruikelijk was. De gedachten en gevoelens van de jonge Maria worden levensecht beschreven, je maakt haar worstelingen met het verleden en de toekomst van dichtbij mee. Mooi is om te zien hoe ze groeit in zelfstandigheid, hoe ze leert om zelf voor haar eigen belangen op te komen in een tijd waarin dat verre vanzelfsprekend was.

    Over de stijl van het boek valt veel te zeggen. Je zou kunnen zeggen dat er hier en daar een clichƩ teveel in staat, zoals zweet dat over ruggen parelt of de hemel die huilt als het regent, maar dit doet weinig af aan het geheel. Daarnaast komen sommige personages niet helemaal uit de verf, met name de wat eendimensionaal neergezette dominee, haar stiefvader. Toch grijpt het meeslepende verhaal dat Lisette van de Heg met Mara vertelt je aan en laat het je niet meer los.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.093 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.