# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(1 recensie)

Mijn leven liep anders

Kelli Stuart

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Thema: Oorlog
Jaar: 2018
Uitgever: Den Hertog

Beschrijving

Een aangrijpende roman, gebaseerd op waargebeurde verhalen. Ervaar de tragedie van de Tweede Wereldoorlog in de Oekraïne door de ogen van vier personages, die hetzelfde verhaal vanuit verschillend perspectief meemaken.
Luda heeft haar moeder nooit gekend. Haar alcoholistische vader laat soldaten hun gang gaan en Luda wordt ongewenst zwanger van een kind van de vijand. Zal zij ooit de verlatenheid en de pijn kunnen overwinnen? Ivan wordt ten onrechte aangezien voor een Jood. Met 34.000 andere mannen, vrouwen en kinderen wordt hij opgesteld aan de rand van het ravijn van Babi Yar en neergeschoten. Hij overleeft, maar niet zonder verwoestende gevolgen.
Maria is pas veertien als het bombardement op Kiev begint en niet veel ouder wanneer ze gedwongen wordt om te werken in een Duits werkkamp. Ze moet vechten om te overleven en terug te keren naar haar geliefde Oekraïne.
Frederick is trots dat hij zijn Führer in de SS mag dienen. Zijn blind vertrouwen in de idealen van het nazisme sleept hem naar de afgrond.

Kelli Stuart baseerde haar roman op vijftien jaar onderzoek en interviews met overlevenden. Met Mijn leven liep anders won zij in Amerika de prestigieuze ACFW Carol Award 2017.

1 recensie/beoordeling van Mijn leven liep anders

 1. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  Alvorens dit boek tot stand kwam, heeft Kelli Stuart maar liefst vijftien jaar onderzoek gedaan, onder meer door een rondreis door Oekraïne te maken. Op basis van deze grondige research baseerde ze haar roman.

  Het verhaal – dat begint in 1941 en eindigt met een epiloog in 1947 – wordt vertelt door de ogen van vier hoofdpersonen die elk de tragedie van de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne op hun eigen manier beleven.

  Deze roman heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Dat komt onder andere doordat het zeer aangrijpend en hartverscheurend is, zeker als je bedenkt dat de gebeurtenissen op waarheid berusten, maar ook vanwege het feit dat zó boeiend en treffend is geschreven dat het aan je blijft trekken en je niet anders kan dan blijven lezen totdat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

  De gedachten en gevoelens van de sterke, uitgediepte en echte personages (wier levens (deels) met elkaar verbonden raken) worden uitvoerig onder woorden gebracht en verlevendigen (de rauwheid van) het verhaal. Het is interessant om de Tweede Wereldoorlog eens te bezien vanuit de Sovjet-Unie, en specifieker Oekraïne. (De bombardementen en bezetting destijds zijn vandaag de dag weer pijnlijk actueel.)

  Dwars door de afschuwelijke jaren van dood en verderf, glinstert er ook hoop en liefde door het boek heen, dat een bron van licht en kracht is in de lange, duistere periode. Daarnaast zijn er ook veel mooie levenslessen in verweven.

  ‘Mijn leven liep anders’ is een oorlogsroman vol hartzeer, moed, vergeving en bevrijding die na de laatste pagina nog lang blijft nagalmen. Een geweldig groots debuut!

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.092 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.