# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(3 recensies)

Mosterdzaad

Laila Ibrahim

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Publicatiedatum: 19 december 2019
Jaar: 2019
Uitgever: KokBoekencentrum
Categorie:

Beschrijving

“Mosterdzaad’ van Laila Ibrahim (bekend van “De eerste krokus’) schetst een aangrijpend beeld van de dramatische nasleep van de slavernij.

Ohio, 1868. Samen met haar dochter keert voormalig slavin Mattie na jaren terug naar de plantage waar zij ooit vandaan vluchtte. Ze is geschokt als ze ziet hoe weinig er op de plantage is veranderd sinds de afschaffing van de slavernij: de vroegere slaven leven nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden. Mattie probeert haar achtergebleven familie over te halen mee te gaan naar een betere plek. Maar eerst moeten de dochtertjes van haar nicht worden teruggevonden, die vlak voor de afschaffing van de slavernij zijn verkocht.

“Mosterdzaad’ is het vervolg op “De eerste krokus’ maar kan ook los gelezen worden.

“Zelden pakt een boek me zo dat ik het in één dag uitlees, maar dat is Laila Ibrahim gelukt. Vijf sterren!’ – Lezersreactie op hebban.nl over “De eerste krokus’

3 recensies/beoordelingen van Mosterdzaad

 1. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  De slavernij mocht dan in 1865 zijn afgeschaft, in werkelijkheid gold dat in het Zuiden van de Verenigde Staten vrijwel enkel in naam. Dat wordt duidelijk in dit historische verhaal, vertelt door de ogen van Lisbeth, dochter van een rijke planter die streeft naar gelijke rechten voor iedereen, en Jordan, een zwarte vrouw die in vrijheid kon opgroeien dankzij haar ouders die naar Ohio vluchtten.

  Op meeslepende wijze laat Laila Ibrahim de impact zien van verschillende standpunten en principes, waardoor families verscheurd zijn en men lijnrecht tegenover elkaar is komen te staan. Daarnaast komt het grote contrast tussen het leven van Jordan en het verleden van haar familieleden aan bod. Doordat Jordan de realiteit van het slavenleven niet kent, heeft ze andere idealen en het gevoel dat haar familie haar niet begrijpt. De terugkeer naar Virginia opent echter haar ogen.

  De schrijnende en schokkende taferelen van ongelijkheid en onrecht en de vaste (denk)patronen die moeilijk te doorbreken zijn, maken dit tot een indringende en emotionele roman. De strijd voor gerechtigheid en de moed en het geloofsvertrouwen van de personages geven hoop te midden van de pijn en machteloosheid. ‘Mosterdzaad’ is een prachtig (eventueel zelfstandig te lezen) vervolg op ‘De eerste krokus’ over de eerste jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog.

 2. Ineke Verbakel

  Ineke Verbakel

 3. Mariska

  Mariska

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.109 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.