# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(2 recensies)

Olifantenmeisje

Ellen Marie Wiseman

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Jaar: 2018
Uitgever: Voorhoeve

Beschrijving

‘Olifantenmeisje’ van Ellen Marie Wiseman vertelt het verhaal van Lily, die in de jaren ’30 op tienjarige leeftijd aan het circus verkocht wordt.
Op een zomeravond in 1931 mag de tienjarige Lily Blackwood voor het eerst naar buiten. Haar moeder neemt haar mee naar het circus. Maar wat Lily niet weet, is dat ze nooit meer thuis zal komen. Meer dan twintig jaar later erft de jonge Julia Blackwood het huis van haar ouders. Voor het eerst komt ze op de zolder, waar ze mysterieuze foto’s aantreft van een albino circusmeisje. Ze begint te vermoeden dat haar ouders een donker geheim hadden.
Ellen Marie Wiseman schrijft indringende historische romans, waarin ze graag een nieuw licht werpt op de geschiedenis. Eerder schreef ze ‘De pruimenboom’, ‘Wat ze achterliet’ en ‘De brekerjongens’.

2 recensies/beoordelingen van Olifantenmeisje

 1. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  Schokkend en aangrijpend: woorden die bij mij boven komen na het lezen van dit boek, maar de lading eigenlijk niet (volledig) dekken. Want hoe kun je woorden geven aan het feit dat een moeder haar eigen dochter een wangedrocht noemt, haar jaren opsluit op zolder en vervolgens verkoopt aan een circus vanwege albinisme? Dat is onmogelijk en onbevattelijk. Maar nog geen honderd jaar geleden was dit voor veel mensen die ‘anders’ waren werkelijkheid.

  Al lezende ontvouwt zich het hartverscheurende verhaal – dat elk hoofdstuk afwisselend wordt verteld vanuit het perspectief van Lilly en Julia – van twee jonge vrouwen die zich allebei ongeliefd voelen. Beiden ontwikkelen een warme band met dieren; Lilly met de circusolifanten en Julia met de paarden van Blackwood Farm. De schrijfster weet de diepe verbondenheid (van met name Lilly en de olifanten) bijzonder mooi over te brengen.

  De (soms gedetailleerde) gruwelen die Lilly en de circusdieren meemaken en de pijnlijke jeugd van Julia geven het verhaal een mistroostige klank. De lichtpuntjes in de levens van de hoofdpersonen komen daardoor wel extra tot uitdrukking en laten zien dat er te midden van de duisternis een vonkje hoop kan ontstaan.

  ‘Olifantenmeisje’ is een zintuiglijke (en af en toe spannende) historische roman over anders zijn, verwaarlozing/mishandeling, je (on)geliefd voelen en een innige band met dieren. Deze indringende en rauwe vertelling houd je – mede door de raadsels en geheimen – in zijn greep, gaat onder je huid zitten en vindt zonder twijfel zijn weg naar je hart.

 2. carola_72

  carola_72

  Wat een prachtig verhaal om te lezen. Het neemt je mee in 2 verhaallijnen die van Lily en die van Julia welke een band met elkaar hebben. Hoe dit band precies in elkaar steekt komt je pas achter bij een einde die je niet verwacht. Het boek heeft bij mij gezorgd voor veel emotie en een verhaallijn die zo intrigerend is dat ik het boek in ëén keer heb uitgelezen. Voor mij wat dit een eerste kennismaking met de auteur en ik kijk uit naar het lezen van haar andere boeken.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.092 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.