# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(6 recensies)

Papieren paradijs

Het waargebeurde verhaal van een domineesvrouw die in 1840 emigreerde naar exotisch Suriname

Marlies Medema

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Publicatiedatum: 23 februari 2021
Jaar: 2021
Uitgever: KokBoekencentrum

Beschrijving

Een meeslepende historische roman, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van domineesvrouw Anna Pannekoek, die in 1845 tegen haar zin naar Suriname emigreerde.

‘Papieren paradijs’ van Marlies Medema vertelt het aangrijpende verhaal van Anna Pannekoek, die tegen haar zin naar Suriname emigreert. Haar echtgenoot, dominee Arend van den Brandhof, gelooft dat het leven daar beter is en heeft grootse plannen. Als ze in 1845 aankomen in Suriname wacht hun een grote teleurstelling. Het land van belofte blijkt een gevaarlijk moeras.

In dit indrukwekkende debuut vertelt Marlies Medema het indringende verhaal van een sterke vrouw die onder de meest moeilijke omstandigheden moet overleven en toch haar eigen waarden behoudt.

6 recensies/beoordelingen van Papieren paradijs

 1. Dineke

  Dineke

 2. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  De Nederlandse Anna Pannekoek behoorde in de 19e eeuw tot één van de meest vooraanstaande families in Heelsum vanwege het florerende papierbedrijf dat haar vader runde. Op volwassen leeftijd leert Anna dominee Arend van den Brandhof kennen en ze treedt met hem in het huwelijk.

  Rond 1840 vat Arend het plan op om naar Suriname te emigreren en daar een kolonie te stichten. Nederland verkeert in een zware economische crisis en de armoede onder de bevolking neemt steeds verder toe. Er is onder boeren dan ook voldoende animo om een veelbelovende toekomst tegemoet te gaan aan de andere kant van de oceaan. Anna is het niet eens met de beslissing van haar man, maar na veelvuldige ruzies en discussies ontkomt ze in 1845 niet aan de overtocht naar het verre westen.

  Alles achterlatend wat haar lief is, besluit Anna uiteindelijk om haar beste beentje voor te zetten in haar nieuwe thuisland. Het beloofde paradijs blijkt bij aankomst echter één grote desillusie.

  In deze schitterende roman ontvouwt zich het waargebeurde levensverhaal van een sterke vrouw die tegen haar wil naar Suriname emigreert. Op meeslepende en beeldende wijze brengt Marlies Medema de geschiedenis van Anna tot leven: haar jeugdjaren, de groei naar volwassenheid, haar plaats in de gemeente als domineesvrouw en de zorg voor haar kinderen. Daarnaast word je deelgenoot van haar worstelingen, onder andere haar frustratie dat ze in een keurslijf werd gedwongen, maar ook de machteloosheid om het feit dat zij en haar kinderen de dupe werden van de ambities van hun autoritaire, eigenzinnige man en vader.

  De auteur heeft gedegen onderzoek gedaan, zowel met betrekking tot Anna en haar directe kring als naar de tijdsperiode. Ze heeft met dit (voor mij) onbekende stukje Nederlandse geschiedenis een geweldig verhaal neergezet dat staat als een huis waarbij je tijdens het lezen alles om je heen even vergeet. Een Neerlands juweeltje!

 3. Ineke Verbakel

  Ineke Verbakel

 4. Yvonne8

  Yvonne8

  Prachtig, meeslepend boek met een onbekend inkijkje in de historie van Nederland-Suriname (1810-1845).
  Mooi hoe Marlies Medema zowel poëtische stukjes en ook humor verweeft in haar verhaal. Verschillende gedeelten in het boek raakten mij qua diepgang. Een daarvan is wanneer dochter Johanna vraagt: Hoe weet je of je de juiste keuze maakt? Moeder Anna antwoordt (na een terugblik op haar verleden): Ik weet het niet, Johanna. Uiteindelijk weet je nooit hoe het leven loopt. Het belangrijkste is wat je ervan maakt’. Anna hoopt maar dat ze dat zelf voldoende heeft gedaan … daar sluit ik mij bij aan.

 5. Mine

  Mine

 6. caroline

  caroline

  Wat een prachtig boek!

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.106 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.