Beschrijving
Een jonge vrouw staat op voor vrijheid – en in die strijd vindt zij misschien ook vrijheid voor haarzelf.
Het weesmeisje Adria Starr wordt tijdens de cholera-epidemie van 1833 verzorgd door de slaaf Louis. Terwijl bijna iedereen vlucht, blijft Louis achter in Springfield, Kentucky. Hij grijpt de gelegenheid niet aan om te ontsnappen aan zijn slavernij, maar in plaats daarvan verzorgt hij de zieken en begraaft hij de doden.
Ondanks zijn heldhaftige gedrag wordt hij twaalf jaar later door zijn eigenaar verkocht. Adria is inmiddels negentien, maar zij is nooit vergeten wat Louis voor haar heeft gedaan. Ze is vastbesloten een manier te vinden om hem vrij te kopen. Maar voor deze moeilijke strijd heeft ze al haar moed en kracht nodig, en meer …
Deze historische roman, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is een hoogstandje van Ann H. Gabhart. Het levendig weergegeven Springfield en zijn inwoners dompelen de lezers in een verhaal van moed, verraad en eer, dat hen nog lang zal heugen.
Myrthe023 –
Wonder van woorden –
In 1833 werd de staat Kentucky geteisterd door een cholera-epidemie. In Springfield overleed die zomer tien procent van het totaal aantal inwoners. Velen vluchtten weg uit het dorp, zo ook de hoteleigenaar die zijn slaaf Louis opdroeg de zaak te blijven runnen tijdens zijn afwezigheid. Dat was overigens niet het enige dat Louis deed: samen met een kokkin, Matilda, zorgde hij voor de zieken en begroef de overleden slachtoffers. Hij bleef trouw op zijn post, terwijl hij de kans had om naar het noorden te vluchten, de vrijheid tegemoet. Deze toegewijde man vormt het middelpunt van dit verhaal.
De zieke Adria Starr wordt tijdens de cholera-uitbraak verzorgd door de slaven Louis en Matilda. Ze knapt uiteindelijk volledig op, maar haar ouders en broertje laten het leven. Het zevenjarige meisje vindt onderdak bij Ruth, een jonge weduwe die haar man aan cholera heeft verloren.
Twaalf jaar later overlijdt de hoteleigenaar van Springfield. Zijn zoons besluiten alle eigendommen van hun vader te verkopen, inclusief de slaven. Adria is er door de jaren heen steeds meer van overtuigt geraakt dat geen enkel mens een andermans bezit behoort te zijn. Ze heeft er alles voor over om Louis, met wie ze nog altijd een goede band heeft, de vrijheid te geven. Maar hoe zal ze dit ooit in haar eentje kunnen bewerkstelligen?
Ann H. Gabhart heeft de waargebeurde geschiedenis van Louis als uitgangspunt gebruikt voor haar roman. Historische feiten heeft ze met fictieve (hoofd)personen en gebeurtenissen samengevoegd tot een verhaal zoals het had kunnen plaatsvinden, vertelt door de ogen van Adria, Ruth en de plaatselijke dominee.
Het geloof speelt een belangrijke rol en als lezer word je uitgedaagd om je eigen geloofsleven onder de loep te nemen. Bidden vanuit een vast geloof is niet altijd even makkelijk, zo ervaren diverse personages in dit boek. Vertrouwen op God, je door Hem laten leiden, ook als er moeilijkheden op je levensweg komen, is iets waar zij gaandeweg (met vallen en opstaan) steeds meer in groeien, evenals in het geven van handen en voeten aan het geloof.
De manier hoe Louis in het leven staat is bewonderenswaardig. Ondanks zijn uitzichtloze situatie als slaaf, blijft hij trouw aan zijn eigenaar en leeft hij volledig gericht op God. Zijn vriendelijkheid, onbaatzuchtigheid en liefde voor God en zijn naaste zijn een zegen voor Adria, die worstelt met het vinden van haar weg in het leven. Voor de lezer zijn het mooie levenslessen om een voorbeeld aan te nemen.
‘Rivier naar de vrijheid’ is een gemakkelijk te lezen verhaal, maar blijft helaas wat aan de oppervlakte en bevat enige herhalingen. De boeiende onderwerpen die aan de orde komen, zoals moed, opstaan tegen onrecht, naastenliefde en overgave, samen met de gelovige boodschap, maken het echter tot een lezenswaardige historische roman.
M –