# Type minstens 2 karakters om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Boeken

(1 recensie)

Vaste grond

Paulette Jiles

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan nu je recensie achter en maak kans op een gratis boek!

Thema: Oorlog
Jaar: 2019

Beschrijving

Vaste grond van Paulette Jiles is een historische roman die zich afspeelt tijdens de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog, zeer geschikt voor de lezers van Arthur Japins De overgave. De oude veteraan Kapitein Jefferson Kidd reist rond als krantenlezer. Op een dag krijgt hij het verzoek om een tienjarig weesmeisje, dat gekidnapt werd en vier jaar lang bij een indianenstam woonde, terug te brengen naar haar familie. Kidd vertrekt met het verwilderde kind naar het zuiden van Texas: een zware tocht van bijna zevenhonderd kilometer, dwars door een ruig en door geweld geteisterd gebied. Gaandeweg groeit het vertrouwen tussen de oude man en het meisje – een band die voor beiden het verschil tussen leven en dood zal uitmaken. Een prachtig gecomponeerde historische roman over vrijheid, verantwoordelijkheid en verzoening, en over de vraag wat dat nu eigenlijk is, “beschaving’.

1 recensie/beoordeling van Vaste grond

 1. Wonder van woorden

  Wonder van woorden

  Op levendige wijze – door middel van poëtische zinnen en metaforen – schetst Paulette Jiles het landschap en weerbeeld in het vroege voorjaar van Texas: de regen en modder, de snel stromende rivieren die buiten hun oevers treden, het uitlopende groen, de kale vlakten en steile kliffen. De gedetailleerde beschrijvingen laten je als het ware één worden met de natuur, hoewel het iets minder uitvoerig had gemogen.

  De tweestrijd van Johanna wordt treffend weergegeven. Ze staat eigenlijk tussen twee werelden in; noch horend bij het één, noch het ander. Het is ingrijpend om te zien dat ze in de jaren dat ze bij de indianen heeft gewoond volledig vervreemd is geraakt van alles wat haar eens bekend was: haar moedertaal en geloof, gebruiken en gewoonten en manier van kleden. Haar moed om een weg te vinden in haar nieuwe leven is bewonderenswaardig.

  Naast dit alles lees je over de gevaren die kapitein Kidd en Johanna onderweg tegenkomen, krijg je een indruk van het werk van een krantenlezer en wordt duidelijk dat de Amerikaanse Burgeroorlog in mensenharten nog niet ten einde is; dat blijkt namelijk uit de soms hoogoplopende gemoederen.

  Ondanks diverse mooie elementen, sprak het verhaal mij toch niet zo aan. Dat komt onder meer door de vele details die gegeven worden over wapens (en ik tevens meer verwacht had van de reis op zich), maar voornamelijk doordat het nogal in literaire stijl geschreven is, waar ik zelf niet zo van houd. ‘Vaste grond’ – een avontuurlijke roman over groeiend vertrouwen, vrijheid en de vraag waar je werkelijk thuishoort, tegen het decor van de 19e-eeuwse Texaanse frontier – zal daarom met name liefhebbers van dit genre bekoren.

Voeg een recensie of beoordeling toe

De nieuwste christelijke boeken in je mailbox.

Schrijf je net als 4.109 anderen in voor onze nieuwsbrief met boekentips.