Christelijke boekhandels scoren bovengemiddeld goed in coronatijden

Alle winkels in Nederland hebben last van de coronacrisis door flink lagere bezoekersaantallen. Maar de christelijke boekhandels blijven procentueel gezien meer bezoekers trekken dan de collega’s uit de algemene boekenbranche, zo meldt het Nederlands Dagblad .

De weken rond Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn normaal gesproken periodes dat veel mensen richting de christelijke boekhandel trekken voor cadeaus en themaboeken. Dat is dit jaar anders. Joost Goedhart, bestuurslid van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak, zegt in het ND desondanks relatief positieve geluiden te horen. ‘Veel boekhandelaren zeggen tegen mij: “We leven nog en houden het ook wel een tijdje vol.” Er zijn winkels die in de min staan, maar er zijn er ook die een veel hogere omzet halen. De meeste zitten ergens tussen de -10 en +3 à 4 procent, schat ik.’

Eerder werd bekend dat in de algemene boekenmarkt de verkopen met soms wel tachtig tot negentig procent teruggelopen zijn sinds het uitbreken van de crisis. Dat betekent dat veel boekhandels het de komende tijd lastig krijgen om het hoofd boven water te houden. Voor christelijke boekhandels blijkt dat gevaar voorlopig gelukkig minder groot. Mensen weten de winkels zowel online als offline nog te vinden. Wat ook meespeelt is dat veel christelijke boekhandels niet in de duurste panden midden in de stadscentra zitten. Daardoor drukken de huurlasten minder hard op de balans.

Wil jij de christelijke boekhandel een steuntje in de rug geven? Bekijk dan onze interactieve kaart voor een overzicht van winkels bij jou in de buurt.


Martijn

Hoi, ik ben Martijn! In het dagelijkse leven werkzaam als blogger, op onder andere Frankrijk Puur. Bookfish heb ik opgericht om mijn liefde voor lezen met je te delen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie