Online bijbelkring: tips uit de praktijk

Nu het kerkelijk leven zich door de coronamaatregelen grotendeels online afspeelt, sta je ook als bijbelkring voor een uitdaging. Kan een online bijbelstudie het kringgevoel evenaren, kun je via een stream dezelfde soort gesprekken voeren als je voorheen in de woonkamer bij mensen thuis had?

Bij het uitbreken van corona kozen we er in mijn bijbelkring al snel voor om via de webcam af te spreken. Dat doen we inmiddels al bijna een jaar zo, en dat heeft behalve duidelijke nadelen ook best z’n voordelen. Het is jammer dat je elkaar van minder dichtbij meemaakt. Zo hadden we ook de gewoonte om vooraf gezamenlijk te eten, waardoor je elkaar beter leert kennen. Dat mist nu. Ook verschilt de interactie, je kunt sommige reacties minder goed peilen, zeker bij gevoelige onderwerpen. Daarentegen is het online videobellen wel veel laagdrempeliger, je kunt makkelijker wisselen van dag als iemand niet kan, je hebt geen reistijd. Nog een voordeel: als er ouders met jonge kinderen in je kring zitten, kunnen ze nu ineens wel allebei meedoen, terwijl er voorheen iemand thuis moest blijven om op te passen.

Enkele tips uit de praktijk:

  • Kies voor software waar iedereen mee overweg kan. Iets wat in de browser werkt, bijvoorbeeld Google Meet of Microsoft Teams, heeft de voorkeur.
  • Videobellen werkt het best op een relatief nieuwe laptop of pc. De kwaliteit van de audio en video is beter dan op mobiel of tablet, en dat komt de sfeer ten goede.
  • Als je de mogelijkheid hebt, ga dan gewoon op de bank of een lekkere stoel zitten, met het scherm iets verder van je af, bijvoorbeeld op een stapel boeken op de salontafel. Hierdoor kom je uit de vergadersfeer, en heb je meer het gevoel dat je gezellig in een kring zit. Neem een kop koffie en wat lekkers erbij.
  • Last van rondzingend geluid? Vraag dan of mensen hun microfoon uitzetten als ze niet spreken, of hun geluid zachter zetten.
  • Begin de bijbelstudie met een persoonlijk rondje. Hoe gaat het met iedereen? Dat mag best een half uur of uurtje duren. Zorg wel voor een duidelijk overgangsmoment tussen het ‘gezellige’ gedeelte en het ‘serieuze’ gedeelte.
  • Laat elkaar uitspreken en vraag gericht naar de mening van de andere leden van je kring. Bij videobellen is het, meer dan bij face-to-face, belangrijk dat je vragen stelt maar ook wat langere antwoorden geeft. Dit voorkomt onwennige stiltes maar ook dat mensen door elkaar heen gaan praten, wat ook niet handig is bij videobellen.
  • Het is in de meeste software mogelijk om bijvoorbeeld door je scherm te delen gezamenlijk een video op Youtube te bekijken.
  • Om in een gewijde sfeer te komen: steek allemaal afzonderlijk een kaars aan en laat die branden tijdens de kring.
  • Als je eenmaal gewend bent aan het videobellen zul je merken dat de bijbelkring al snel weer als vanouds loopt, qua gesprekken. De vertrouwdheid van je eigen omgeving kan er zelfs toe leiden dat mensen zich sneller openstellen.
  • Het kan fijn zijn om na de bijbelkring nog even een paar minuten alleen stil te zijn en de avond te overdenken, om niet direct weer je gewone leven in te stappen.

Nog op zoek naar een leuk bijbelstudieboek om met je kring te bespreken? Kijk dan eens in de categorie boeken voor bijbelkring op Bookfish. Het komt het gesprek vaak ten goede als je een boekje uitkiest waarin ook vragen zijn opgenomen.

Gratis workshop
Uitgeverij Royal Jongbloed organiseert op 16 februari een online workshop over het organiseren van een online bijbelstudiegroep. Dit naar aanleiding van het boek Prediker voor jou, Wijsheid voor de ziel, vreugde voor het leven. De auteurs Lieuwejan en Sarianne van Dalen vertellen via Zoom meer over hun boek en geven praktische tips over hoe je zelf een online bijbelstudiegroep kunt starten.


Martijn

Hoi, ik ben Martijn, eigenaar van Joosse Media. Bookfish heb ik opgericht om mijn liefde voor lezen met je te delen. Hiernaast ben ik ook actief op Frankrijk Puur waar ik persoonlijke tips voor bestemmingen in Frankrijk geef.

Geef een reactie