Waarom voorlezen belangrijk is voor je kind

Oké, een echte boekenlezer heeft misschien geen redenen nodig om zijn of haar kinderen ook met het leesvirus te besmetten. Maar als je soms even de inspiratie of het geduld verliest, dan heb je misschien wat aan de volgende tien redenen waarom het belangrijk is om je kind regelmatig voor te lezen. 

Lezen met jonge kinderen bevordert de ontwikkeling van het brein
De Amerikaanse vereniging van kinderartsen beveelt daarom ouders aan om iedere dag, minstens tot aan de kleuterschool, een stukje te lezen met je kind. Dat zorgt er volgens wetenschappelijk onderzoek voor dat je kind makkelijker vaardigheden ontwikkelt op taalgebied maar ook op sociaal-emotioneel gebied. 

Voorlezen geeft je kind een voorsprong
Diverse onderzoeken, onder meer een van het Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research uit 2013, wijzen uit dat kinderen die vanaf een jonge leeftijd worden voorgelezen op latere leeftijd voorlopen op andere kinderen die niet regelmatig zijn voorgelezen als het gaat om lees- en leervaardigheden. Kinderen van vier en vijf, die drie tot vijf keer per week werden voorgelezen, hadden bijvoorbeeld een half jaar voorsprong op andere kinderen uit het onderzoek. En als je iedere dag voorleest geeft dat je kind zelfs tot een jaar voorsprong op kinderen die minder vaak of nooit worden voorgelezen. Het voorlezen geeft je kind dus een goede start in het leven.

Voorlezen verdiept de band tussen ouder en kind
Voorlezen is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat de relatie met je kind verbetert. Hoeveel ouders zijn er niet die in de drukte van het leven vergeten om genoeg tijd met hun kinderen door te brengen. Elke dag een stukje lezen kan helpen om op een structurele manier aan de relatie met je kind te werken. Uit onderzoek van de Texas A&M AgriLife Extension Service in 2008 onder jonge vaders blijkt bijvoorbeeld dat het voorlezen een grotere band kweekt tussen vader en kind. 

Zelfvertrouwen
Vroeg beginnen met voorlezen kan helpen om je kind meer zelfvertrouwen te geven. Lezen is een van de belangrijkste vaardigheden die een kind op jonge leeftijd op school nodig heeft. Wanneer een kind achterblijft in een klas is dat vaak negatief voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen, maar als je kind juist merkt dat het hem goed af gaat kan dit hem helpen om steviger in zijn schoenen te staan. Goede lezers zijn over het algemeen zelfverzekerder in een klas.

Voorlezen helpt bij het naar bed gaan
Structuur is belangrijk voor een kind, en het dagelijkse ritueel van een hoofdstuk voorlezen voor het slapengaan maakt die structuur duidelijk voor een kind. Voorlezen is een teken dat het tijd is om naar bed te gaan, ze kijken uit naar het voorlezen en dat zorgt ervoor dat ze makkelijker het bed in te krijgen zijn. Dat helpt op zijn beurt weer mee om kinderen beter te laten slapen, wat weer andere voordelen voor de ontwikkeling van een kind heeft.

Voorlezen stimuleert verbeeldingskracht
Een kind heeft een beperkte wereld, die vaak gebonden is aan een huis, opvang, familie en vrienden. Maar door middel van verhalen kan het een beeld krijgen van een wereld die het nu nog niet kan zien. Op die manier train je een kind in het gebruiken van verbeelding en inlevingsvermogen.

Taalinzicht
Voorlezen en de interactie met je kind aangaan rondom taal helpen bij het ontwikkelen van taalkennis. Geschreven taal is bijvoorbeeld anders dan gesproken taal, en zo leert je kind complexere zinnen maken en raakt het sneller gewend aan de grammatica van een taal. Ze leren bijvoorbeeld hoe een goede zin is opgebouwd en in welke volgorde bepaalde woorden horen te staan. 

Jonge lezers lezen later ook meer
Door vroeg te beginnen met lezen vergroot je de kans dat je kind ook op latere leeftijd meer leest. En dat zorgt er weer voor dat je kind het effect meekrijgt van wat lezen op latere leeftijd met je doet, zoals bijvoorbeeld het verminderen van stress en verbeteren van sociale vaardigheden.

Samen lezen geeft plezier
Wanneer je samen met je kind leest, is er een toename van dopamine in de hersenen te bespeuren. Dat zorgt voor een prettig gevoel maar helpt ook om beter te leren en maakt je kind aandachtiger voor wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.

Wees een rolmodel
Kinderen leren van hun ouders en kopiëren vaak hun gedrag. Als jij niet veel leest en voorleest, zal je kind ook minder snel geneigd zijn om een boek te pakken. Maar wanneer je juist wel zelf leest, voorleest en het lezen stimuleert, zal je kind ook veel sneller nu en op latere leeftijd zelf naar een boek grijpen. 


Martijn

Hoi, ik ben Martijn! In het dagelijkse leven werkzaam als blogger, op onder andere Frankrijk Puur. Bookfish heb ik opgericht om mijn liefde voor lezen met je te delen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie